Nova godina, nova Vlada, novi premijer, prvih 100 dana

Organizacija može preživjeti samo ako su prihodi veći od rashoda! Ovo se odnosi na sve biznise i na sve države. ‘Ekonomija je glupa! ‘ (Bill Clinton, 42. Predsjednik SAD-a)

Hrvatska je dobila novu Vladu, najavljena je nova vizija i nova politik a.

A glavno je pitanje što će ova nova Vlada učiniti da – napokon – poboljša socijalno i gospodarsko stanje države i građana. Hoće li Most po vezati Vladu i građane? Hoće li Most povezati Vladu i tvrtke?

Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2015. - 2016. (GCI)

Važan početni korak nove Vlade bio bi da pročita Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2015. - 2016. prema kojemu Hrvatska između 140 država zauzima 77 mjesto. Ovo se rangiranje zasniva na 12 k a tegorija koje se sastoje od 136 društveno-ekonomskih po - kazatelja.

Od 2007. Hrvatska se na toj rang listi kreće između 75. i 80. mjesta. I što je još gore, sagledamo li svaki od 136 pokazate - lja, moglo bi se zaključiti da u zadnjih osam godina nije došlo ni do kakvih poboljšanja.

„Tijekom 35 godina Izvješća o globalnoj konkurentnosti rasvjetljavala su ključne čimbenike i njihove suodnose koji određuju gospodarski rast i razinu postojećeg i budućeg prosperiteta neke države. I to s ciljem da se stvori zajedničko stajalište u pogledu snage i slabosti u gospodarstvu, kako bi sve interesne grupe mogle zajedničkim snagama odrediti gospodarske ciljeve i zadatke te povećale šanse istima.“ ( Predgovor Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2015. - 2016. , Richard Samans )

Hoće li nova Vlada donijeti novi društveno-gospodarski plan kako predviđa ovo Izvješće?

Hoće li donijeti nužnei nepopularne  odluke, koje valja implementirati u kratkom roku kako bi se od njih dugoročno profitiralo, što je većina europskih država već učinila?

Hoće li ta vizija uključiti i pitanja poput primjerice: zaustaviti iseljavanje u inozemstvo talentiranih fakultetski obrazovanih hrvatskih građana? Hoće li smanjiti preveliku stopu nezaposlenosti koja generira problem pojave bar jedne “izgubljene generacije”? Hoće li smanjiti birokratsku zavrzlamu koja priječi tvrtke i start-up kompanije da budu fleksibilni, inovativni i kompetitivni?  Hoće li spriječiti, gotovo na tjednoj razini, donošenje novih administrativnih pravila koja stvaraju zbrku i ometaju knjigovođe i tvrtke u njihovu osnovnom radu?

Hoće li se, primjerice, promijeniti način rada zdravstvenog sustava i sudstva? Hoće li se obrazovni sustav usredotočiti na vještine koje će mladima trebati 2025. godine, a ne 2000.? Hoće li uspjeti uspostaviti povezanost s Europskom Unijom i ojačati svoj status nove članice?

(PS/Z.R.)

Naslov članka: Nova godina, nova Vlada, novi  premijer, prvih 100 dana

Autor: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br.128 str.16-19.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox