Nova profesija u Hrvatskoj - udomiteljstvo. Plaća: 5.500 kuna.

Udomiteljstvo kao volonterstvo u Hrvatskoj postoji od 18. stoljeća, a novim Zakonom o udomiteljstvu, moglo bi postati profesija, odnosno potpuno plaćeno zanimanje, piše Jutarnji list.

 

Riječ je o udomiteljima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s problemima u ponašanju ili invaliditetom, a uvjeti za profesionalnog udomitelja su:
- završen fakultet s područja socijalnog rada, socijalne pedagogije, psihologije, logopedije, edukacijske rehabilitacije, radne terapije i odgoja, ili završena srednja medicinska škola
- najmanje 5 godine iskustva kao udomitelj ili 5 godina rada u dječjem domu ili obrazovnoj ustanovi.

Za profesionalne udomitelje predviđena je mjesečna plaća od 5.500 kuna.

Savez udomitelja se ne slaže s uvjetima za udomitelje, piše ovaj dnevnik. Oni smatraju da stručna sprema ne bi trebala biti presudan faktor, već iskustvo i uzoran status osobe kao udomitelja. Takva je praksa primjerice u Sloveniji, a s obzirom da se radi o djeci s poteškoćama u razvoju i ponašanju, iskustvo je puno važnije od obrazovanja, tvrde.

Tradicionalni udomitelji i dalje će postojati, a njihove će naknade ostati iste kao i dosad: 500 kuna za jedno, 900 za dvoje i 1.200 kuna za troje djece, bez plaćenih doprinosa i staža. Dobivaju po djetetu i 800 kuna za troškove smještaja i života za predškolce te 2.000 kuna za školsku djecu.

Novi zakon predviđa i hitna i povremena (vikend udomiteljstva) te specijalizirana udomiteljstva (za HIV pozitivnu djecu, majke s malom djecom, zlostavljanu djecu…,  a naknada je tu 50 posto viša nego ostalima). Također, propisano je da razlika između djeteta i udomitelja ne smije biti manja od 20 ni veća od 50 godina, a licence se dobivaju na 5 godina. (MJ)

 

Izvor: Jutarnji list, 8. srpanj 2011.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox