Novi pravilnik: Operatori će korisnicima morati dekodirati mobitele

Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije donijelo je Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga koji donosi brojne novosti u načinu pružanja usluga krajnjim korisnicima. 

Između brojnih odredbi HAKOM ističe da se Pravilnikom predviđaju dodatne informacije koje moraju biti sadržane u općim uvjetima operatora. Nadalje, krajnjim korisnicima ne smiju se bez njihova zahtjeva uključiti usluge koje samim uključivanjem mogu prouzročiti troškove njima ili trećim stranama, kao što je to preuzimanje podataka s interneta ili usluga govorne pošte.

Otključavanje uređaja

Unesena je odredba prema kojoj operator može ograničiti mobilni uređaj na rad unutar svoje mreže samo za vrijeme minimalnog obveznog trajanja pretplatničkog ugovora te po isteku istog bez naknade krajnjem korisniku mora omogućiti korištenje uređaja u ostalim mrežama. Za pre-paid korisnike to se mora omogućiti nakon 12 mjeseci korištenja usluge.

Brzine prijenosa podataka

Novost je i oglašavanje brzina pristupa internetu. Operatori su obično teoretski naglašavali maksimalne brzine prijenosa podataka  npr. do 8 Mbps,  iako jedan dio korisnika nije mogao ostvariti te brzine, piše Večernji list.

Sudski vještak Đuro Lubura objašnjava kako će prema novom pravilniku operatori uz najveće brzine morati oglašavati i minimalne, odnosno zajamčene brzine, dok će mobilni operatori kao najveću brzinu morati oglašavati realno ostvarive brzine.

Probna kupnja USB-a

U slučaju kada je krajnji korisnik pokrenuo postupak pred HAKOM-om ili neki drugi sudski ili izvansudski postupak, isti ne smije onemogućiti sklapanje ugovora za druge usluge istog operatora, a zbog nepodmirenih dugovanja koja su predmet tog postupka. 

Zbog brojnih prigovora krajnjih korisnika koji su se odnosili na uslugu mobilnog interneta korištenjem uređaja s USB sučeljem (popularni USB stickovi) predlaže se odredba koja korisnicima daje pravo na probnu kupnju te usluge. Naime, iako se radi o mobilnoj usluzi krajnji korisnici ju u najvećem broju slučajeva žele koristiti s određene lokacije, a što nije uvijek moguće zbog objektivnih poteškoća u prijemu signala

U praksi bi ova pravila trebala zaživjeti početkom sljedeće godine, no operatori će imati dodatno vrijeme za prilagodbu. Ako se bude poštovala praksa kao s odredbom o raskidu ugovora trebat će sačekati devedeset dana za potpunu primjenu Pravilnika. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 20. prosinca 2011./Hina

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox