Novi problemi za Murdocha: Australija istražuje njegovo poslovno carstvo

Službena Canberra istražit će poslovanje medija u svojoj zemlji nakon skandala s prisluškivanjem privatnih osoba za koji su odgovorni novinari britanskog tabloida News of the World američko-australskog magnata Ruperta Murdocha, čovjeka koje je najveći vlasnik medija u Australiji.

Pošto je Rupert Murdoch u Londonu pred parlamentarnim zastupnicima u srpnju bio ispitan o aferi prisluškivanja koja je potresla britansku medijsku, policijsku i političku scenu, australska premijerka Julia Gillard najavila je da će Murdochovo carstvo i u Australiji morati odgovoriti "na teška pitanja".

U Australiji nema ničeg nalik britanskoj aferi prisluškivanja privatnih telefona, ustvrdio je direktor medijske kompanije News Limited, John Hattigan. Najavio je ipak da će se ispitati trošenje novca u zadnje tri godine kako bi se provjerio legitimitet poslovanja.

Grupa Murdoch kontrolira oko dvije trećine regionalnih i gradskih novina u Australiji, a teži i preuzeti dio australske javne televizije Australia Network. Australska oporba je odmah vladinu najavu protumačila kao "manevar zastrašivanja medija". (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox