Novi udar na novčanik: Potrošačke cijene porasle za 5%

Nakon proizvođačkih, i rast potrošačkih cijena se u rujnu ubrzao. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke su cijene u rujnu porasle za 5% na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od listopada 2008. godine, dok su na mjesečnoj zabilježile rast od 1,4 posto. 


Na godišnjoj razini rast cijena očekivano je najviše potaknut višim cijenama energije i prehrane. U košarici potrošačkih dobara prehrana te stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva sudjeluju s više od 42%.

S obzirom na visoki udio u košarici potrošačkih dobara i neelastičnost njihovih cijena, ne iznenađuje i njihov snažan utjecaj na kretanja potrošačkih cijena unatoč slaboj potražnji. 

Potrošačke su cijene bez energije porasle 2,9% na godišnjoj razini, a isključimo li iz indeksa i cijene prehrane, rast iznosi 1,5%. Godišnji rast cijena prehrane se ubrzao te iznosi 6,0%, pri čemu su najviše rasle cijene voća (18,2%) i povrća (25,1%), što je vjerojatno posljedica sušnog razdoblja.

U kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena također je blago intenzivirana u usporedbi s kolovozom te iznosi 13,5% s udjelom u ukupnom indeksu od 15,7 posto. 

U ovoj kategoriji visoke godišnje stope rasta ostvaruju cijene električne energije (+22,1%) i plina (+30,5%), pri čemu je godišnja stopa rasta kod električne energije ista kao i u kolovozu, dok se rast cijena plina dodatno ubrzao. No poskupljenje bilježe i ostale komponente - opskrba vodom 3,7% i kanalizacija 7%, po istim stopama kao i u kolovozu, te tekuća goriva 11,6%, što je više nego u kolovozu. 

Na mjesečnoj razini rastu potrošačkih cijena najviše su pridonijele cijene odjeće i obuće, koje su porasle za 11,2%, što su uobičajena sezonska kretanja, piše hrt.hr.

S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavka, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju. Ipak, povećanje stope PDV-a, poskupljenje električne energije i plina te više cijene prehrambenih proizvoda bit će do kraja godine vidljivi u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Do kraja godine očekuje se i rast cijena grijanja. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox