Novi Zakon o radu: Moći ćete raditi pola radnog vremena i kod više poslodavaca

U Zakon o radu ulazi part time zapošljavanje (skraćeno radno vrijeme), zapošljavanje umirovljenika, rad od kuće i promjene u zapošljavanju na određeno vrijeme. No, fleksibilizacija zapošljavanja i otpuštanja - za što se zalažu poslodavci - Banskim dvorima, zasad, nije u planu.

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch u svom je mišljenju zatražila od Hrvatske sveobuhvatnu reformu tržišta rada koja će se pozabaviti rigidnostima i u privatnom i u javnom sektoru kako bi se poboljšala konkurentnost i očuvao investicijski rejting, a Vlada najavljuje da ove jeseni započinje proces izmjena Zakona o radu, piše jutarnji.hr.

Javna rasprava

Kao što smo već najavili, do kraja sljedeće godine ići ćemo s izmjenama Zakona o radu. Već ove jeseni započet ćemo široku javnu raspravu u kojoj želimo prikupiti što više prijedloga za izmjene i poboljšanja Zakona o radu. Kad završi ta javna rasprava, znat ćemo i detalje o izmjenama Zakona o radu, pojasnio je ministar rada Mirando Mrsić, ne želeći špekulirati o tome što bi se sve u noveli ZOR-a mogli mijenjati.

Neograničeni ugovori

Novi zakon, neslužbeno se doznaje, neće ispuniti traženje poslodavaca koji već godinama zagovaraju fleksibilizaciju zapošljavanja, ali i otpuštanja.

I struka i Vlada smatraju da je Ministarstvo rada već napravilo velik posao donošenjem Zakona o reprezentativnosti kojim su ukinuti neograničeni kolektivni ugovori, što je u konačnici priznala i agencija Fitch u svom posljednjem mišljenju.

Usto, kad se govori o fleksibilizaciji rada, iz krugova bliskih Vladi ističu vouchere za rad u poljoprivredi kao jedan od najfleksibilnijih oblika rada na svijetu.

Ne može biti fleksibilnije od toga da poslodavac, prema potrebi, unajmi radnika na samo jedan dan. S druge strane, tim zahvatom, omogućeno je da radnik za svoj posao, osim plaće, odnosno dnevnice, dobije i plaćene doprinose. Svatko dobiva svoje i mislim da je to dobar način suzbijanja rada na crno. No, model koji smo uveli morat ćemo pratiti i analizirati. Postoji mogućnost da se s poljoprivrede on proširi na još neke djelatnosti: primjerice, na dostavljače, čistače, određene vrste sezonskih i povremenih poslova , izjavio je naš sugovornik blizak Vladi, napominjući da voucheri za dnevni rad ne bi trebali ući u Zakon o radu.

"Prikupljanje satnice"

Ali, novosti će biti.

Prema zasad neslužbenim informacijama, uvodi se mogućnost part time zapošljavanja, i to tako da poslodavac koji zaposli radnika na, primjerice, četiri sata, plaća doprinose samo za taj dio radnoga vremena.

Radnici koji će biti zaposleni na pola radnog vremena, trećinu ili četvrtinu, imat će mogućnost “prikupljanja satnice”, odnosno rada za više poslodavaca kako bi u konačnici zarađivali, i ništa manje bitno dobivali uplate doprinosa, kao da rade klasično puno radno vrijeme kod jednoga poslodavca.

Što bi to trebalo značiti? Četiri manje tvrtke mogle bi zaposliti, primjerice, jednu čistačicu, i svaki od njih plaćao bi četvrtinu plaće, doprinosa i poreza.

Nadalje, ideja je Vlade da se u novom Zakonu o radu ukinu oštre granice između rada na određeno i neodređeno vrijeme. Na taj način žele spriječiti da se radnike na određeno vrijeme, kao što je danas slučaj, nakon dvije godine produživanja ugovora otpušta na jedan mjesec, a nakon toga ih se opet zapošljava na određeno vrijeme.

Bez plaćanja poreza

U planu je i uvođenje rada od kuće, posebno za majke s malom djecom. Razrađuju se i modeli zapošljavanja umirovljenika, kao i konačno ozakonjenje rada kućnih pomoćnica koje danas, u velikoj većini slučajeva, svoje dnevnice od 200 ili 300 kuna za čišćenje stanova, kuća, vikendica i apartmana zarađuju na crno, bez kune plaćenoga poreza ili doprinosa, čime se, naravno, zakida državni proračun.

(sh)

 

 

Foto:Zarko Basic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox