Novi zakon o udrugama: Nema više podrške političkim strankama

Novim zakonom o udrugama izrijekom će biti istaknuta njihova politička nepristranost. One neće smjeti podupirati kandidata na izborima (ni stranku niti pojedinca), neće smjeti sudjelovati u izbornoj ili drugoj stranačkoj promidžbi niti prikupljati novac za kandidate.

U slučaju da prekrše tu zabranu, a za svoje projekte i programe primaju novac iz proračuna, isplata tih sredstava bit će im obustavljena. To je jedna od najvažnijih novina zakona o udrugama o kojem će javno savjetovanje započeti sredinom rujna, piše Novi list

Novi će zakon naglasiti važnost javnosti rada udruga. Inače u terminologiji udruga njihova je javnost rada isto što i transparentnost u radu državnih tijela. Udruge će morati javno objaviti svoj statut i godišnja financijska izvješća, a one  koje to ne objave, a dobivaju novac iz proračuna, bit će prekršajno kažnjene. Preciznije će biti uređeno i financiranje udruga iz proračuna, a financijski uvjeti za dobivanje potpora za projekte i programe od općeg dobra bit će strože definirani.

Nakon što bude gotov nacrt prijedloga zakona i javna rasprava o njemu, Sabor će o tom prijedlogu raspravljati u dva čitanja, a prihvaćanje se očekuje najkasnije do ožujka sljedeće godine. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox