Novinari u potrazi za poslom

Foto: Shutterstock

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) od 31. prosinca 2012., na burzi je registrirano 745 nezaposlenih novinara i pet urednika.

Za novinarsku profesiju zabrinjavajući je to podatak kao i činjenica da su novinari među onim nezaposlenim koji najteže pronalaze novo zaposlenje, rečeno je sinoć na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND) "Novinari na burzi", piše HRT

Radi se o trostruko većem broju u odnosu na 2008. kada je na Zavodu za zapošljavanje bilo registrirano 229 novinara, istaknula je novinarka i moderatorica tribine Melisa Skender. U odnosu na 2011. lani je na HZZ-ou registrirano 116 novinara, što je dvostruko veći broj u odnosu na 2009. i 2010. kada ih je bilo registrirano 67 nezaposlenih novinara. Od ukupnog broja nezaposlenih novinara, njih 211 nema nikakvog novinarskog iskustva, kazala je Skender.

Najviše nezaposlenih novinara je s visokom stručnom spremom te ih je 150 sa srednjom stručnom spremom koji su radili kao novinari. Prema regionalnoj podjeli, najviše nezaposlenih novinara ima u Zagrebu, a slijede Splitsko-dalmatinska županija i Primorsko-goranska županija. Najveći broj nezaposlenih novinara su oni u dobi od 25 do 29 godina, ali ta se dobna skupina najviše i zapošljava.

Predstojnica Odsjeka za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša ocijenila je kako su upisne kvote za novinarstvo neusklađene s potrebama tržišta rada. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox