Obama: Neprijatelj broj 1 su vukovi samotnjaci, a ne terorističke organizacije

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je, pred desetu obljetnicu napada 11. rujna, da se Amerika ne treba toliko bojati "velike" i "organizirane" terorističke akcije, koliko napada "vuka samotnjaka".

Najvjerojatniji scenarij na koji se moramo pripremiti jest akcija 'vuka samotnjaka', a ne dobro organiziran teroristički napad velikih razmjera - rekao je za CNN u okviru putovanja autobusom po trima važnim državama na sjeveru zemlje. Ipak, moramo biti na oprezu. Odsada moramo uvijek biti pripravni, to je u samoj naravi naše zadaće - rekao je Obama pozivajući na "sveobuhvatne" mjere sigurnosti i na "pojačan oprez" uoči desete obljetnice terorističkih napada na SAD. Predsjednik je odgovarao na pitanja o mogućnosti napada s obzirom na obilježavanje obljetnice i pogibiju Osame bin Ladena. Obama je rekao da američki čelnici "stalno prate moguće opasnosti" i da je SAD svojim kampanjama "znatno oslabio" Al Kaidu i pretvorio je u "organizaciju s puno manjim kapacitetima danas nego prije dvije ili tri godine".

U ovom trenutku nas posebno zabrinjava opasnost od 'vuka samotnjaka', nekoga tko bi mogao počiniti pokolj velikih razmjera samo s osobnim naoružanjem, kao što se nedavno dogodilo u Norveškoj - istaknuo je, misleći pritom na Andersa Behringa Breivika, optuženog za pokolj 77 osoba u Oslu 22. srpnja. Obama je u ponedjeljak krenuo u obilazak triju ključnih država na sjeveru zemlje kako bi popravio svoj ugled, oslabljen 15 mjeseci uoči predsjedničkih izbora na kojima se kani kandidirati. (Hina/mš)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox