Obama za 2012. predložio 3730 milijardi dolara vrijedan proračun

Američki je predsjednik Barack Obama u ponedjeljak Kongresu podnio prijedlog proračuna za 2012. godinu vrijedan 3730 milijardi dolara, kojim se dugoročno predviđa stavljanje deficita pod nadzor, kroz smanjenje potrošnje i povećanje poreza.


Prijedlogom proračuna ispunjavam obećanje da ću prepoloviti deficit do kraja prvog mandata i dovodim nas na put da plaćamo ono što potrošimo do sredine desetljeća. Za početak pozivam na zamrzavanje domaće potrošnje u idućih pet godina, čime će se ostvariti uštede od 400 milijardi dolara - rekao je Obama predstavljajući prijedlog proračuna. Istakao je da novi proračun sadrži "teške odluke i žrtve", ali većina predviđenih rezova planirana je tek nakon završetka njegovog prvog mandata.

Sveukupno, Obama predlaže smanjivanje deficita za 1100 milijardi dolara u idućih deset godina, iako će promjene koje predlaže zapravo povećati deficit ove i iduće godine. Obama predviđa da će proračunski deficit doseći rekordnih 1650 milijardi dolara ove godine, a potom se oštro spustiti na 1100 milijardi dolara u 2012., uz očekivani napredak gospodarstva, uštede u sustavu socijalne sigurnosti i veće porezne prihode.

Predstavljajući svoj prijedlog, Obama je najavio da će se prekomjerna potrošnja ograničavati na svim područjima - kod domaće potrošnje, obrane, zdravstvene skrbi i poreznih olakšica i poticaja. Posebno je naglasio da će "proračun Pentagona biti smanjen za 78 milijardi dolara", te da će biti ukinute porezne olakšice za naftne kompanije.

Čelnik republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnell, kritizirao je u ponedjeljak Obamin prijedlog, rekavši da proračun ograničava rashode na "potpuno neodrživim" razinama.

Obamin prijedlog proračuna od 3730 milijardi dolara, koji će sigurno doživjeti promjene u Kongresu, manji je za 2,4 posto u odnosu na previđenu potrošnju u sadašnjoj proračunskoj godini. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox