Obavezno školovanje od deset godina?

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je niz novih zakona koji bi mogli promijeniti sustav obrazovanja, piše net.hr

Novim zakonima sve što je vezano za znanost, obrazovanje, sport i tehnologiju moglo bi izgledati bitno drukčije nego do sada. Ministar Željko Jovanović u Rijeci je poručio kako se radi o 'zakonodavnoj oluji' kojom će se dokazati da je to ministarstvo bilo najaktivnije u prošlom razdoblju.

Promjene koje se pripremaju uključuju izmjene postojećih ili donošenje novih zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, hrvatskoj zakladi za znanost, akademskim i stručnim nazivima, hrvatskom kvalifikacijskom okviru, sportu te sportskim inspekcijama.

Ministar Jovanović u Rijeci je najavio i ukidanje  dijela nekih agencija obrazovanja i odgoja te spajanje drugih agencija, a posebnu pozornost izazvala je najava prema kojoj će se temeljito analizirati koliko treba trajati obvezno školovanje. Rekao je i kako dio  stručnjaka predlaže da se obvezno školovanje produlji na 10 godina te se doznaje da će se taj prijedlog naći u javnoj raspravi.  Učitelji i nastavnici su vrlo bitan element u podizanju kvalitete sustava odgoja i obrazovanja, a njihov je položaj ispod svake razine kvalitete normalnog života, istaknuo je Jovanović i poručio kako je vraćanje digniteta prosvjetarima jedan od prioritetnih ciljeva Vlade. (HT)

 

Izvor: www.net.hr
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox