Objavljeno godišnje izvješće International Coffee Partners za 2019.

Inicijativa International Coffee Partners (ICP), među čijim je članicama i tvrtka Franck, objavila je Godišnje izvješće za 2019. U protekloj su godini projekti ICP-a utjecali na gotovo 49.000 malih uzgajivača kave i obiteljskih farmi u šest različitih regija diljem svijeta. Zahvaljujući tim projektima, njihova je prosječna proizvodnja kave prošle godine porasla za 44 posto u usporedbi s 2018. godinom. ICP-ovi projekti trenutno se realiziraju u Indoneziji, Etiopiji, Tanzaniji, Ugandi, Brazilu i Hondurasu uz pomoć ICP-ova provedbenog partnera – zaklade Hanns R. Neumann Stiftung (HRNS).


U Godišnjem se izvješću navode najvažnija postignuća projekata i proizašla saznanja. U Tanzaniji je, primjerice, 85 posto malih uzgajivača kave, koji su sudjelovali u spomenutim projektima, primijenilo preporučene prakse (nakon) berbe kave.

Nadalje, u Ugandi je do kraja 2019. godine 40 posto udruženja uzgajivača kave zaradilo titulu „snažnih i profesionalnih organizacija“, što znači da svojim članovima pružaju neupitnu i pouzdanu podršku i pomažu im postati konkurentnijima na tržištu kave.

ICP: Holistička, dugoročna predanost

Cilj neprofitne, pretkonkurentne inicijative ICP jest poboljšati izvore zarade malih uzgajivača kave. Zbog toga su njihovi projekti usredotočeni na ključne teme s područja obiteljskog poslovanja, mladih, klimatskih promjena i udruženja uzgajivača, s posebnim naglaskom na jednakost spolova.

Rezultati prikazani u Godišnjem izvješću čitateljima daju uvid u dugoročne utjecaje ICP-ovih projekata. ICP-ovi dionici – Delta Cafés (Portugal), Franck (Hrvatska), Joh. Johannson (Norveška), Lavazza (Italija), Löfbergs (Švedska), Neumann Gruppe (Njemačka), Paulig (Finska) i Tchibo (Njemačka) – iskazali su dugoročnu predanost brojnim važnim pitanjima – ne samo kavi.

„Osim kave, naglasak je i na diversifikaciji proizvodnih sustava kao načinu stabiliziranja novčanog toka, koji za posljedicu ima osiguran pristup hrani, niži rizik te očuvanje prirodnih resursa“, navodi se u izvješću.

Mala uzgajivačica kave Teddy Nakyambadde iz Ugande ukratko je za potrebe izvješća opisala svoje iskustvo: „Moj se život u potpunosti promijenio otkako sam se pridružila ICP-ovom projektu jer sada zarađujem za život. Zahvaljujući projektu, naučili smo nešto više o uzgoju kulture i financijskom razvoju kroz osnivanje poslovanja. Sada sam svoja gazdarica“. Posjetite Teddyjinu farmu.

Predanost usprkos pandemiji COVID-19

S obzirom na to da ICP-ovi projekti nisu završili s krajem kalendarske 2019. godine, u Godišnjem je izvješću za prošlu godinu jasno istaknuta vizija vezana za nastavak projekata diljem svijeta. U ICP-u su i u aktualnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusom odlučni nastaviti s pružanjem podrške malim uzgajivačima kave kroz prilagođene aktivnosti, kako bi im pomogli da nastave podmirivati svoje dugoročne potrebe bez obzira na krizu.

Cjelokupno Godišnje izvješće dostupno je na ICP-ovoj mrežnoj stranici: https://www.coffee-partners.org/wp-content/uploads/2020/07/2019-ICP-Annual-Report.pdf

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox