Oboljeli od leukemije i limfoma stali u obranu Medikola

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma ističe da je liječenje pacijenata znatno olakšano uvođenjem PET/CT pretrage te daje veliku potporu Poliklinici Medikol, HZZO-u i Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi jer omogućuju besplatne pretrage za pacijente kojima je takva pretraga neophodna zbog bržeg i kvalitetnijeg liječenja.

 

Predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske Emil Vibović u današnjem priopćenju navodi kako udruga želi još jednom potvrditi rješenje Povjerenstva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da su sve PET/CT pretrage bili nužne i korisne za liječenje pacijenata s onkološkim oboljenjima.
Dodaje da onkološki i hematološki bolesnici od 19. studenoga 2007., kada je otvoren PET/CT u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu, prvi puta u Hrvatskoj mogu obaviti pretragu pozitronskom emisijskom tomografijom ili PET/CT-om koja omogućuju detaljnu snimku i uvid u tumorske stanice te time znatno pomaže pri liječenju i praćenju pacijenata s malignim bolestima. Podsjeća da su od tada pacijenti zbog te pretrage morali odlaziti u inozemstvo, a trošak HZZO-a po pacijentu iznosio je 1500 eura plus putni troškovi za bolesnika i njegovu pratnju.

U priopćenju se ocjenjuje da je Centar u KB Sestara milosrdnica primjer suradnje javnoga i privatnoga zdravstva jer je aparat PET/CT zajedno s troškovima uređenja prostorija financirala privatna Poliklinika Medikol, dok je bolnica dala prostor.

Vibović navodi da se u Hrvatskoj godišnje zabilježi oko 20.000 oboljelih od neke vrste raka, a godišnje umre više od 12.000 osoba te da posljednjih nekoliko godina broj novootkrivenih malignih oboljenja ubrzano raste, a potreba za PET/CT pretragama se povećava. Ističe da su potpuno neutemeljene tvrdnje da su neki pacijenti više puta nepotrebno zračeni u Poliklinici Medikol jer na PET/CT pretragu ne upućuje privatna poliklinika već liječnici specijalisti iz svih kliničkih bolnica u Hrvatskoj gdje se liječe onkološki i/ili hematološki bolesnici. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox