Obrtnici, mali i srednji poduzetnici traže svoje ministarstvo

Obrtnici i mali i srednji poduzetnici pokretači su gospodarstva, oni su najfleksibilniji i najkonkurentniji dio naše ekonomije koji kreira čak 80 posto ukupnog broja novootvorenih radnih mjesta.

Da zaslužuju mnogo veću pažnju nosioca ekonomske politike u narednom razdoblju, glavna je poruka koju su sa zajedničke konferencije za medije odaslali Petar Lovrić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Željka Gudelj-Velaga iz Hrvatske poljoprivredne komore i Vedrana Stecca, predsjednica Hrvatskog saveza zadruga.

Udruženi obrtnici i mali i srednji poduzetnici upozorili su da se sve teže nose s najvećim domaćim gospodarskim problemima poput goleme nelikvidnosti, previsokih državnih nameta, spore birokracije kao i  sve oskudnijeg i skupljeg financiranja, a koji se prelamaju upravo na njihovim leđima jer ih zbog iscrpljenih zaliha više ne mogu amortizirati.

Nedovoljni državni poticaji

Iako u Hrvatskoj postoji oko 170 tisuća obrta i malih i srednjih poduzeća koja zapošljavaju ukupno oko 600 tisuća ljudi, za poticaje im je iz državnog proračuna u razdoblju od 2002. do 2009. godine isplaćeno tek 1,4 milijardi kuna, što je nedostatno želimo li ojačati taj dio gospodarstva i vratiti njegovu sposobnost zapošljavanja. Pritom ne očekujemo da nas država sponzorira, kao što je to do sada bio slučaj s nekim sektorima, mi želimo samo jednake uvjete kakve imaju naši kolege u zemljama Europske unije koji će nam uskoro postati žestoka konkurencija. Mali i srednji poduzetnici i ovako sve što država investira višestruko vrate kroz razne uplate u proračun i razne druge državne fondove, rekao je Petar Lovrić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Kao prvi značajniji korak koji bi trebalo poduzeti u poboljšanju alarmantnog stanja u obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu predstavnici udruga vide formiranje posebnog Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo u sastavu nove Vlade, bilo koja ona bila, preko kojeg bi mogli aktivnije izražavati svoje probleme i tražiti konkretna rješenja. A posebno ministarstvo, vjeruju, otvorilo bi im i mogućnost korištenja znatnijih financijskih sredstava iz državnog proračuna. (PS/JH)

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox