Obrtnici žele svoje ministarstvo

Vodstvo Hrvatske obrtničke komore predstavilo je svoje zahtjeve budućoj vlasti u sedam točaka. Traže uvođenje financijske discipline na tržištu, obrazovanje, jednakopravni položaj gospodarskih subjekata u poslovanju, sudjelovanje u oblikovanju gospodarske politike, povećanje konkurentnosti, fleksibilnost korištenja radne snage te osnivanje ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Kako je istaknuo predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, od buduće vlasti očekuju da stvori zakonski okvir koji će omogućiti obrtnicima da nesmetano rade. Po podacima HOK-a, u Hrvatskoj posluje 90 tisuća obrta u kojima radi više od 120 tisuća radnika.

Pojašnjavajući zahtjeve obrtnika Ranogajec je kazao da što se tiče uvođenja financijske discipline na tržištu država mora biti najmoralniji poduzetnik, ukoliko ona ne izvršava svoje obveze svi ostali u lancu su u problemima.

Ranogajec je istaknuo kako obrtnici od nove vlade očekuju primjenu zakona, odnosno da i direktori u trgovačkim društvima poput obrtnika moraju odgovarati vlastitom imovinom.

Obrtnici traže i jednakopravni položaj gospodarskih subjekata u poslovanju, odnosno jednakost u pravim ali i odgovornostima za obveze, traže sudjelovanje u oblikovanju gospodarske politike, primjerice ulazak obrtnika u još šest saborskih odbora (sada sudjeluju u tri odbora). (jk)

 

Izvor: www.liderpress/Hina
Foto: Davor Višnjic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox