Od Arene izvučeno 2 milijuna eura za crni fond HDZ-a

Dva milijuna eura od novca namijenjenog gradnji zagrebačke sportske dvorane Arene izvučeno je za crni fond HDZ-a. To je prošli mjesec razotkrio Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, piše Jutarnji list.

Najveći je to pojedinačni iznos koji je završio u crnom fondu HDZ-a. Barišić je u detalje opisao način na koji je novac izvučen i tko je sve sudjelovao u operaciji. 

Sve je počelo u siječnju 2009. uoči otvorenja nove dvorane i početka Svjetskog prvenstva u rukometu kada mu je prišao Zoran Gobac, jedan od glavnih organizatora i siva eminencija hrvatskog rukometa, te mu rekao kako je sve riješeno i da će stranka dobiti dva milijuna eura. Gobac je pri tome spomenuo predsjednika uprave Ingre Igora Oppenheima, jer je on znao tko je dao novac i iz kojih sredstava. Gobac je Barišiću rekao da je novac predan Ratku Mačeku što je Barišića poprilično iznenadilo. Odmah nakon toga Barišić je otišao to reći Ivi Sanaderu koji je i sam ostao iznenađen. 

Jarnjak znao za izvlačenje novca

Nakon što je riješeno dva milijuna eura za HDZ sve je bilo spremno za otvorenje Arene. Barišić je sjedio u VIP loži sa Sanaderom i Oppenheimom. Gobac je ponovio pred Sanaderom ono što je rekao meni o tome da je predao dva milijuna eura Ratku Mačeku. No, Sanader više nije bio začuđen niti je išta komentirao, priča Barišić.  U operaciji Arena sudjelovao je i Ivan Jarnjak koji je jednom prilikom kada se u središnjici HDZ-a pričalo o financijskom stanju stranke rekao da je Mačeku predano dva milijuna eura za Arenu. Barišić je napomenuo da je stranka na isti način financirana i na županijskim i gradskim razinama. Prema njegovim tvrdnjama Jarnjak je znao i sve u vezi Fimi Medije

Barišić tvrdi da nikada nije imao ovlasti da nešto nekome plati jer su sva plaćanja obavljali Ivo Sanader i Ivan Jarnjak. HDZ je tvrtku Massol koja se povezivala s Mačekom skupo plaćao za usluge u predizbornoj kampanji, a jedan dio novca išao je preko računa dok je drugi isplaćen Mačeku na ruke. Maček je Sanadera obavještavao o troškovima, a Sanader bi samo naredio Barišiću koliko mu treba platiti. (HT) 

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 20. listopada 2011.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox