Odbačene prijave protiv niza hrvatskih dužnosnika

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo je kao neutemeljene više prijava protiv državnih i lokalnih dužnosnika, a među njima i prijavu protiv potpredsjednika vlade i ministra zdravstva Darka Milinovića.

 

Prijava protiv Milinovića povjerenstvu je podnesena u početku prosinca prošle godine i, kako je izvijestio predsjednik povjerenstva Mate Kačan, poslana je i uredu predsjednika, vladi, DORH-u i drugim tijelima. Prijava je jednoglasno odbačena jer, zaključeno je na sjednici, u njoj nema ni jednoga konkretnog podatka, "osim osobne ocjene da Milinović vlada kao despot polovicom države".

Odbačena je i prijava koju je zbog navodno nepotpune imovinske kartice protiv saborskog zastupnika Davorka Vidovića podnio sisački gradonačelnik Dinko Pintarić. Prijava se odbija s obzirom na to da je, po onome što je utvrdilo povjerenstvo, Vidović potpuno prikazao svoje imovno stanje - kazao je Kačan.

Neusklađene imovinske kartice

Kao neosnovana odbačena je i prijava protiv Pintarića kojeg je, također zbog imovinske kartice, prijavila vijećnica u sisačkom gradskom vijeću. U raspravi je istaknuto kako ih ne čude brojne reakcije na objavljene imovinske kartice na internetskim stranicama povjerenstva.
Pravi smisao tih kartica je da ljudi imaju uvid u njih, kazao je Krunoslav Markovinović (HDZ). Normalno je da će to najprije napraviti susjedi ili možda oporba, da reagiraju ako smatraju da je imovina veća, odnosno da toga nema u imovinskoj kartici što oni znaju da postoji - dodao je.
Kačan je izvijestio da te imovinske kartice provjeravaju stručne službe povjerenstva i naveo kako je utvrđeno da je njih 115 primalo nespojive naknade. Kad su upozoreni na nepravilnosti u svojim imovinskim karticama, kazao je Kačan, njih 106 se očitovalo i "uskladilo svoje postupanje". Ako se preostalih devet ne očituje do iduće sjednice povjerenstva, najavio je, donijet će se odluka da su u sukobu interesa.

Procjenom imovinskih kartica povjerenstvo je utvrdilo i da su one kod 130 lokalnih dužnosnika nesređene glede poslovnih udjela, neprijavljivanja u imovinsku karticu te imenovanja povjerenika koji u ime dužnosnika upravlja njegovim poduzećima. U tom je kontekstu najavljeno da će se na sljedećoj sjednici, na temelju pristigle prijave, raspravljati o poslovnim aktivnostima splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Član povjerenstva Vlaho Bogišić na početku današnje sjednice medijima je zamjerio što povjerenstvo nazivaju saborskim radnim tijelom. Mi smo tijelo javne vlasti i ne postupamo na saborskim načelima odnosa vlasti i oporbe - rekao je. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox