Odbijen zahtjev sindikata, ipak štrajk u Zračnoj luci Zagreb?

Uprava Zračne luke Zagreb priopćila je da još nije dobila konačnu potvrdu da će se održati štrajk radnika Zračne luke Zagreb najavljen za sutra, od 11 do 16 sati, te da ustrajava u nastojanjima da se pregovori sa sindikatima nastave kako bi se štrajk izbjegao.

Koordinacija sindikata Zračne luke Zagreb za sutra najavljuje štrajk upozorenja koji će se održati između 11 sati i 16 sati, jer je Uprava Zračne luke odbila potpisati novi Kolektivni ugovor koji bi zaštitio postojeću razinu prava oko 1050 radnika u slučaju moguće koncesije. 

Uprava Zračne luke Zagreb navodi da se, ukoliko dođe do štrajka, u Zračnoj luci Zagreb u petak, 18. studenoga, ne očekuju značajnija kašnjenja u dolasku zrakoplova, dok su u odlascima moguća kašnjenja na zrakoplovima koji prema redu letenja polijeću između 11 i 16,30 sati. Uprava Zračne luke Zagreb ustrajava u nastojanjima da se pregovori sa sindikatima nastave kako bi se izbjegao štrajk i posljedice koje bi imao po putnike i sve ostale korisnike usluga, poručuju iz Zračne luke Zagreb.

Zaštita od novog koncesionara

Iz Zračne luke Zagreb najavljuju da će o eventualnim promjenama u redovitom redu letenja u petak i dalje redovito obavještavati putem priopćenja i na svojim web stranicama. Kako je poslijepodne u telefonskom razgovoru izjavio glasnogovornik četiriju sindikata Ante Dujić, sindikalci su spremni odustati od štrajka ako Uprava prihvati novi Kolektivni ugovor s ugrađenim zaštitnim elementima, odnosno da se prava zaposlenih koja su sada regulirana s ukupno 28 ugovora, pravilnika, sporazuma i odluka ugrade u KU, kako ih budući koncesionar ne bi mogao jednostrano mijenjati.

Sindikati su najavili štrajk u tri faze - prvo će sutra održati petosatni štrajk upozorenja, potom za ponedjeljak, 21. studenog, najavljuju jednodnevni štrajk, a na kraju će u ponedjeljak, 28. studenog, organizirati štrajk do ispunjenja zahtjeva. (Hina/HT)

 

Foto: Marko Dusak/Pixsell

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox