Odbjegli Srbi slovenskim metodama protiv Hrvatskog članstva u EU

Predstavnici odbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji u Beogradu su najavili da počinju prikupljati potpisa za peticiju kojoj je cilj spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego se riješe njihovi zahtjevi.

Predstavnici Koalicije udruga izbjeglih i Asocijacije izbjegličkih udruga u Srbiji najavili su u ponedjeljak početak prikupljanja potpisa kako bi ojačali već potpisanu peticiju cilj koje je spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba. Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u dvjema navedenim organizacijama, a prikupljanje potpisa potpore, po riječima predsjednika te koalicije udruga izbjeglih Miodraga Linte, počinje u srijedu, 15. prosinca, i trajat će do kraja siječnja 2011.

Cilj je prikupiti što više potpisa - koji bi bili dostavljeni relevantnim institucijama u Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici - kazao je Linta na tiskovnoj konferenciji. Dodao je kako će pravo potpisa potpore zahtjevima u peticiji imati izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske, zatim Srbi i ostali građani koji su podrijetlom iz Hrvatske a imaju neriješena imovinska, statusna i druga pitanja, te građani Srbije koji su također u Hrvatskoj imali imovinu koja im je oduzeta, oštećena ili nestala tijekom agresije devedesetih godina.

Potpisi će se prikupljati u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, a nastojat ćemo što više potpisa prikupiti i u SAD-u, Kanadi, europskim zemljama, Australiji i Novom Zelandu - istaknuo je Linta. Po njegovim riječima, peticija je već poslana na 155 adresa u međunarodnoj zajednici, među kojima i Ujedinjenim narodima, predstavnicima svih 27 zemalja članica EU-a, SAD-a, Rusije, Kine, europskih institucija i nevladinih udruga. Peticijom je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, koje se odnosi na ljudska prava.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, "terorističkim akcijama", naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja. Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, "pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja". Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima. (Hina/MŠ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox