Odgođena objava izbornih rezultata, a Egipat na rubu kaosa

Egipat na pragu demokracije i prvih slobodnih izbora opet prolazi kroz teško stanje, a izborne vlasti odgodile su objavu rezultata predsjedničkih izbora.

Nakon što je zaprimljeno više od 400 pritužbi na nepravilnosti, uključujući i pritužbe od samih kandidata, kandidata Muslimanskog bratstva Mohameda Morsija i bivšeg premijera Ahmeda Šafika nije bilo drugog izbora nego odgoditi objavu rezultata što je pojačalo tenzije u već ionako polariziranoj zemlji, piše Jutarnji list

Zbog ove odgode na trgu Tahrir u Kairu do kasno u noć sa srijede na četvrtak prosvjedovale su tisuće pobornika oporbe. Protestirali su ujedno i protiv vojnog vrha koji upravlja zemljom od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka prošle godine i koji si je dekretom značajno proširio ovlasti u nedjelju. Pitanje je hoće li izbori sada biti otkazani ili namješteni, tj. hoće li vlasti prihvatiti izborne rezultate ako se pokaže da je pobijedio kandidat Muslimanskog bratstva, s obzirom da se protiv bratstva bore već desetljećima.

Mubarak je i dalje u kritičnom stanju u vojnoj bolnici u Kairu . Navodno ga umjetno održavaju na životu nakon što je pretrpio nekoliko moždanih udara. Početkom mjeseca Mubarak je osuđen na doživotnu kaznu zbog pogibije prosvjednika u prošlogodišnjoj revoluciji. Britanski mediji komentiraju da je moguće da se njegovo kritično zdravstveno stanje koristi za odvraćanje pažnje od kontroverznih izbora. Konačan datum objave izbornih rezultata još uvijek nije poznat pa Egipat nastavlja svoj politički i ustavni limbo. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox