Održano 3. izdanje Deloitte SheXO kluba

Žene u poslovnom svijetu

U organizaciji Deloittea i Veleučilišta VERN' održano je treće po redu druženje Deloitte SheXO kluba. Tema događanja ovog su puta bile istovrsnosti i razlike oba spola na rukovodećim pozicijama u tvrtkama Hrvatske i regije, a ispred brojne publike predstavljeno je i zanimljivo istraživanje o položaju žena u poslovnom svijetu.

Okupljene je na samom početku pozdravila Marina Tonžetić, direktorica Odjela revizije Deloittea, nakon koje se publici obratio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras osvrnuvši se na projekte i poticaje Ministarstva upravo za žene poduzetnice te istaknuvši da, premda žene još uvijek nemaju u potpunosti prostor koji trebaju, to se mijenja.

Sonja Ifković, direktorica u Odjelu za porezno savjetovanje Deloittea, predstavila je istraživanje „Žene u poslovnom svijetu“ provedeno sredinom 2013. godine među više od 300 rukovodećih ljudi najvećih tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Većih razlika po zemljama nije bilo, a istraživanje je pokazalo više-manje stereotipno stanje odnosa spolova u poslovnom svijetu. Neki od najvećih problema s kojima se žene susreću u poslu tako su nemogućnost usklađivanja privatnog i poslovnog života te  percepcija žena kao podređenih članova uprava.

Pa ipak, većina ispitanika ne vidi veće razlike između spolova te smatra da oba spola postižu slične rezultate u strateškom poslovanju i financijama.

Istraživanje je dodatno pojasnila psihologinja Jasmina Sočković potvrđivši da stvarnih razlika između muškaraca i žena po pitanju liderstva, kognitivnih sposobnosti i karaktera zapravo nema, već da je cijeli odnos prema toj temi izrazito kulturološki uvjetovan.

U drugom dijelu događanja održan je okrugli stol u kojem su sudjelovale Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, Aida Liha Matejiček, VERN'ova prodekanica za međunarodnu suradnju i cjeloživotno obrazovanje, Jadranka Ivanković, članica Uprave Podravke, Mirela Holy, saborska zastupnica, Ana Ivančić, predsjednica Uprave BNP Paribas Cardif osiguranja te Sandra Mihelčić, direktorica i vlasnica Business Media Group i glavna urednica Poslovnog savjetnika. Okrugli stol moderirala je i vodila Gordana Gelenčer.

Mirela Holy dotaknula se položaja žena u politici naglasivši da je izuzetno loš i podređen, da zakoni vezani uz to postoje no da se ne provode. Olgica Spevec prisjetila se svojih radnih iskustava i velikih razlika između spolova, no istaknula je da se stvari osjetno mijenjaju te da su žene izuzetno utjecajne, samo moraju same to osvijestiti.

Jadranka Ivanković naglasila je nužnost miješanih uprava i upravljačkih odbora jer je prosudba i poslovanje kvalitetnije kad se gleda iz više različitih perspektiva i stilova karaktera. Ana Ivančić, za razliku od ostalih sugovornica, tvrdi da je podmetanja u poslu doživljavala od ženskih kolega, a ne muških, no da je na svojoj koži osjetila onu vječitu priču odlaska na porodiljni i nemogućnosti zadržavanja dotadašnjeg posla.

Veliki naglasak stavljen je i na pitanje uvođenja količinskih kvota prilikom zapošljavanja žena ili primjerice biranja žena u političkom procesu. Sve sudionice složile su se da su kvote nužne, iako bi bilo idealno živjeti u svijetu gdje one nisu potrebne. Aida Liha Metjiček iznijela je podatke zemalja u Europi i svijetu koje su uvele kvote za žene prilikom zapošljavanja, i u svim primjerima kvote, i kazne koje idu uz njihovo nepoštivanje, itekako su donijele pomake u omjeru muško-ženskih zaposlenika i radnih rezultata. Sandra Mihelčić nadovezala se rekavši da, iako pravila mora biti, uvođenje rigidnih zakona nije jedino rješenje već da se žene treba stimulitati na način da se same više angažiraju u gospodarstvu i politici putem raznih poticajnih mjera poput fleksibilnijeg radnog vremena, poreznih olakšica za trošak kućne pomoćnice, dadilje, prioritet kod upisa djece u dječje vrtiće i slično.

 

Piše: Maja Jurković
Foto: Pixsell

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox