Održano panel predavanje na temu ljudskih resursa

„HR panel“ – panel predavanje iz područja ljudskih resursa održano je u sklopu natjecanja Regional Case Study (RCS) u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA-e). Sudionici panel predavanja bili su Loreta Žmak (Valamar Riviera), Vedrana Zovak (Uniline), te Amel Hadžipašić, Emil Šetić i Filip Šetić iz Start-Up udruge.Loreta Žmak rekla je da sljedeće godine planiraju zapošljavati pripravnike/ce u hotelskim operacijama hotela i kampova Valamar Riviere. Pripravnički staž traje godinu dana u kojem se pripravnici upoznaju s radom svih odjela hotela/kampova te centralnih službi (Financije, Kontroling, Prodaja, Marketing, Upravljanje prihodima ...). Pripravnici u Valamaru kao razvojna pozicija imaju po pozitivnoj evaluaciji pripravništva, mogućnost daljnjeg tijeka razvoja karijere kroz Valamar akademiju za pomoćnike / direktore hotela i/ili kampova. Program Valamar akademije traje dvije godine, izrađuje se individualni razvojni program za svakog polaznika koji pratimo i kojim upravljamo kroz strukturiran i razrađen sustav mentorstva izjavila je Loreta Žmak, specijalist razvoja i edukacije u Valamaru.


Istaknula je kako se selekcijski postupak odabira kandidata za pripravništvo odvija kroz sljedeće korake; po odabiru kandidata koji udovoljavanju uvjetima slijedi pismeno testiranje, usmeni intervju, radionica procjene te završni intervju. Tražene kompetencije, uz visoko školsko obrazovanje poželjno – turističko-hotelijerskog ili ekonomskog usmjerenja, svakako znanje stranih jezika, engleski obvezno plus još jedan strani jezik od kojih njemački  ima prednost.  Poželjno je također iskustvo u sezonskim hotelijerskim poslovima.                               

Od ostalih projekata i aktivnosti sektora Ljudskih resursa izdvajamo ključne: Proces upravljanja učinkom menadžment timova, Nagrađivanje radnika tijekom sezone, Krovni edukacijski program, Procjenjivanje kvalitete rada radnika, Projekt ispitivanja korporativne kulture i klime, Stipendiranje učenika strukovnih zanimanja Slastičar, Kuhar, Konobar, Sufinanciranje zapošljavanja mjerama HZZ-a (Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, Stalni sezonac), ISO 9001 domena Ljudskih resursa, Moja ideja za Valamar – projekt nagrađivanja ideja zaposlenika i promoviranje važnosti sudjelovanja svih zaposlenika u razvoju poslovanja i uspjehu tvrtke navela je Loreta Žmak iz Valamara.

Vedrana Zovak, voditeljica odjela ljudskih resursa Uniline-a istaknula je kako su prakse studenata poželjne, ali da to područje nije zakonski regulirano što je i jedan od razloga zašto su nedovoljno prisutne. Upravo zbog želje da razvijemo svijest o potrebi stjecanja radnog iskustva i radnih navika studenata, Uniline je pokrenuo suradnju sa Veleučilištem Vern te provode pilot projekt u kojem studenti imaju priliku upoznati agencijsko poslovanje. Navela je projekt Start-Up udruge, natjecanje u poslovnim slučajevima iz područja turizma - Istrian Tourism Competition (ITC), koji predstavlja inovativan način pristupa selekcijskom procesu te kroz praktične zadatke omogućuje lakši pronalazak kvalitetnih pojedinaca. Kao primjer uspješne suradnje sa Start-up udrugom ističe zapošljavanje studenta koji je u sklopu ITC-a sudjelovao u rješavanju poslovnog slučaja njihove kompanije.

Amel Hadžipašić je istaknuo da je kroz projekte Start-Up udruge poput StartMeUp, Regional Case Study (RCS) i Istrian Tourism Competition (ITC) zaposleno na desetine mladih osoba. Posebno veseli činjenica da se u pravilu radi o međunarodno uspješnim poduzećima poput Infobipa i Uniline-a što je još jedan dokaz da ovakvi projekti okupljaju kvalitetne mlade pojedince. U zadnje vrijeme često nam se u potrazi za takvim pojedincima dodatno javljaju i poslodavci koji nikad nisu sudjelovali u projektima udruge što je dokaz prepoznatljivosti koje je udruga stekla kroz svoje djelovanje i realizaciju navedenih projekata. Jedan od takvih je i Regional Case Study, čije je 2. izdanje okupilo čak 122 natjecatelja sa različitih Sveučilišta iz cijele Hrvatske (najviše iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Pule).

PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox