Opatija: 21. generalna skupština Udruženja mediteranskih gospodarskih komora

Uz sudjelovanje stotinjak predstavnika gospodarskih udruženja i gospodarstvenika iz 15 sredozemnih zemalja u Opatiji se danas održava 21. generalna skupština Udruženja mediteranskih gospodarskih komora (ASCAME), a taj se skup održava prvi put u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u pozdravnom govoru istaknuo je značenje ASCAME-a za Hrvatsku s obzirom na to da na zemlje Sredozemlja otpada 70 posto hrvatske vanjske trgovine.

Istaknuo je važnost Sredozemlja u suvremenom multipolarnom svijetu ustvrdivši da ovo područje ponovno može zauzeti mjesto koje je nekada imalo, ono središta svijeta.

Potpredsjednik ASCAME-a Mounir Mouakhar iz Tunisa izdvojio je među planovima razvoja ovog udruženja stvaranje zajedničke turističke sredozemne marke, izdavanje publikacije sa zakonima vezanih uz gospodarstvo svih zemalja Sredozemlja te utemeljenje zajedničke poslovne akademije.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, govoreći o stanju hrvatskog gospodarstva, istaknuo je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je u krizi ostala neokrznuta u financijskom sektoru te je održana makroekonomska stabilnost.

Vlada Jadranke Kosor je prošle godine u srpnju donijela nepopularne, ali snažne mjere u cilju zaustavljanja krize, a one su bile temelj niza ozbiljnih mjera ove godine koje su donijele pretpostavke za izlaz iz krize, rekao je.

Ova godina će završiti s 1,5 posto negativnog gospodarskog rasta, ali naznake u zadnjem kvartalu, koji će sigurno biti pozitivan, pokazuju da slijedi oporavak, naveo je Popijač kazavši da pokazatelji govore o rastu izvoza, rastu potrošnje, padu uvoza uz najuspješniju turističku sezonu od samostalnosti Hrvatske.

Istaknuo je da su u cilju gospodarskog rasta najvažnija poluga investicije. Država mora sudjelovati u gospodarskom oporavku otvaranjem investicija u javnom sektoru, a kao ključna područja utvrđena su energetika i to izgradnja ključnih energetskih objekata kao što su hidroelektrane i termoelektrane, potom transport, što uključuje izgradnju nizinske pruge do Rijeke, zračni promet gdje investicije počinju obnovom zagrebačke zračne luke uz mogući nastavak u drugim zračnim lukama. Otvorena je mogućnost investicijskih projekata i u vodno gospodarstvo, dodao je.

Najveći interes mogućih privatnih investitora je za ulaganja u energetski sektor i to posebno za obnovljive izbore energije, potom za turistički sektor i to u projekte vrijednosti od 100 milijuna do jedne milijarde eura, rekao je Popijač kazavši da se nastoji privući interes i za ulaganja u industrijski sektor, putem neke od 360 poduzetničkih zona u zemlji.

U sklopu skupa, koji završava večeras, još su i predavanja o prometnoj infrastrukturi i ulozi Luke Rijeka, ulozi Hrvatske u Uniji za Sredozemlje te novim turističkim trendovima na ovom području.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox