Opomena državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva zbog sukoba interesa

Na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa izrekli su opomenu državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimiru Rožmanu jer je bio u sukobu interesa, ali su i napomenuli da je Rožman naknadno uskladio svoje ponašanje sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Prijavu protiv Rožmana Povjerenstvu je podnio glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Siniša Kuhar jer se Rožman navodi i kao jedini član uprave -likvidator tvrtke Rosip d.o.o. Rožman je bio u sukobu interesa, no prije sjednice Povjerenstva izvijestio je da je prenio svoja upravljačka prava na povjerenika pa smo mu izrekli opomenu - kazao je predsjednik Povjerenstva Mate Kačan.

Povjerenstvo je, uz ostalo, razmotrilo i predložilo pokretanje prethodnog postupka kako bi se utvrdile okolnosti iz prijave sukoba interesa četvoro općinskih vijećnika iz općine Bošnjaci protiv načelnika općine Andrije Juzbašića i šest članova općinskog vijeća koji su navodno sudjelovali i kao ponuditelji te kasnije i kao odabiratelji najpovoljnijih ponuda za kupnju poljoprivrednog zemljišta u Bošnjacima.

Riječ je o evidentnom sukobu interesa i načelnika bez popusta treba promotriti -smatra Vlaho Bogišić, a takvom se mišljenju priklonila većina članova Povjerenstva. Povjerenstvo je sačinilo i popis od 109 dužnosnika, među kojima je i 12 saborskih zastupnika, koji imaju 0,5 posto i više dionica odnosno udjela u trgovačkim društvima, a koji nisu prenijeli svoja upravljačka prava na drugu osobu odnosno posebno tijelo ili nisu dostavili Povjerenstvu ugovore o prijenosu upravljačkih prava.

Temeljem tog popisa, svima ćemo uputiti dopis da usklade svoje ponašanje - naveo je Kačan napominjući kako će ih na taj način sve "prisiliti na akciju". Kačan je također napomenuo kako osmoro dužnosnika lokalne i područne samouprave svoje postupanje nisu uskladili sa zakonom kada je riječ o primanju naknada za druge javne dužnosti te je najavio da će im izreći neku vrstu sankcije o čemu će odlučiti na slijedećoj sjednici. Bilo je i prijedloga da ih se pozove pred Povjerenstvo. (Hina)

 

Foto:  www.mingorp.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox