Oporavak povjerenja njemačkih potrošača

Foto: Ilustracija

Povjerenje potrošača u Njemačkoj blago se oporavlja zahvaljujući pojačanom optimizmu da je najveće europsko gospodarstvo prošlo ono najgore vezano za dužničku krizu, pokazalo istraživanje instituta GfK. 

Indeks koji mjeri očekivanja njemačkih potrošača za veljaču porastao je na 5,8 bodova, s 5,7 bodova koliko je iznosio u siječnju, navodi se u priopćenju. To je njegov prvi rast u tri mjeseca. Institut je revidirao naviše njegovu vrijednost za siječanj, s prvotno objavljenih 5,6 bodova.

U GfK-u upozoravaju na oštro poboljšana očekivanja potrošača vezano za prihode i njihovu znatno pojačanu spremnost na kupnju. Blago su poboljšana i njihova očekivanja u vezi sa stanjem u gospodarstvu. Trenutni mir na financijskim tržištima ulijeva Nijemcima sigurnost na početku ove godine", navodi se u priopćenju. Unatoč teškom četvrtom tromjesečju potrošači očekuju ponovni rast gospodarstva u ovoj godini.

GfK sastavlja izvješće o povjerenju potrošača na temelju ankete u kojoj sudjeluje oko 2.000 kućanstava. Ispitanici odgovaraju na pitanja o očekivanjima vezanim za plaće i gospodarstvo u cjelini u narednom mjesecu, te o spremnosti na kupnju. Nedavno su i indeksi povjerenja potrošača koji izrađuje institut ZEW te onaj o poslovnoj klimi koji izrađuje institut ifo zabilježili oštar rast temeljem nada da će se vodeće europsko gospodarstvo oporaviti nakon lošeg završetka prošle godine i poboljšati izglede za eurozonu u cjelini. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox