Oporba: HDZ želi ovladati HRT-om

U saborskoj raspravi o prijedlog odluke Odbora za informiranje, informatizacije i medije o razrješenju sveukupno četiri člana Programskog vijeća HRT-a na njihov zahtjev, zastupnici oporbe su ustvrdila da HDZ-a planski vrši pritisak na HRT kao javni servis, kako bi njime ovladala uoči predizborne godine.

Ostavke na članstvo u Programskom vijeću dali su početkom srpnja Sanja Modrić, Marina Škrabalo, Damir Grubiša, te krajem kolovoza Siniša Grgić.

Nenad Stazić (SDP) kazao je kako je želja vladajuće većine, odnosno HDZ-a da ovlada HRT-om, počela još neizborom 11. člana Programskog vijeća, odnosno kada je odbijen prijedlog oporbe da to bude Vera Robić-Škarica.

To je napravljeno, smatra Stazić, sa ciljem da se opstruira izbor novog ravnatelja i postavi privremena uprava.

Kada je ona postavljena, Vlada joj je, kazao je, prijetila i strašila ju smanjenjem pristojbe, naplatom PDV-a, smanjenjem broja minuta predviđenih za reklame.

Taj strah, ta poluga koju HDZ vrlo uspješno koristi, znači rušenje HRT-a, te nacionalne vrijednosti, kazao je Stazić i ustvrdio kako se sve to radi planski i sustavno s jedinom svrhom - osigurati dominaciju nad HRT-om u izbornoj godini.

To je štetno, opasno i neodgovorno i prijeti uništenjem jedne velike vrijednosti - kazao je.

Smatra da su zastupnici u Saboru dovedeni u glupu situaciju da moraju birati članove vijeća do trenutka kad se izglasa novi zakon o HRT-u, a koji je već u proceduri i trebao bi biti izglasan do kraja godine.

Pa mi time od njih radimo budale, da budu u vijeću mjesec i pol, a u to nas je dovela vlada i parlamentarna većina i njihove poluge u Programskom vijeću - ustvrdio je SDP-ov zastupnik Stazić.

Odgovorila mu je HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak (HDZ), kazavši kako je dužnost Sabora da poštuje zakone, a kako još uvijek nije donesen novi zakon o HRT-u, naglasila je, potrebno je provesti popunu sadašnjeg Programskog vijeća.

Krunoslav Markovinović (HDZ) odbacio je optužbe da je HDZ opstruirao rad Programskog vijeća i kazao kako se u situacija na HRT-u koristi za politizaciju.

Budimo pošteni i recimo, itekako želimo ispolitizirati stvar. Činjenica je da to još uvijek ide jer su mediji dosta skloni politizaciji HRT-a, pogotovo konkurentske kuće koje očekuju da će doći do nekih izmjena u podjeli novca od reklama - rekao je zastupnik HDZ-a Markovinović.

Kao i Stazić, i Goran Beus Richembergh (HNS-HSU) smatra kako je odbijanjem većine u saborskom Odboru za medije da izabere Robić-Škaricu za članicu, počeo postupak rušenja strukture Programskog vijeća, koje je kuminiralo podnošenjem četiriju ostavki.

Slažem se s Stazićem da to nije došlo samo od sebe već da je bilo vođeno. Svaka vam čast, to ste sjajno izveli -, poruči je vladajućima kazavši kako je na HRT-u stvoren kontrolirani kaos u kojem se radi ono što se naloži.

A to će naložiti vladajuća većina - rekao je HNS-ov zastupnik prozivajući vladu za svojevrsno reketarenje HRT-a.

Prijetnja smanjivanjem pristojbe je davanje placeta privremenoj upravi da kroz plan restrukturiranja HRT-a koji je u tijeku, može raditi što joj je volja ili ono što se dogovori s Vladom, kazao je i ocijenio kako to nije ništa drugo no reketarenje.

Postavljanjem kompletne privremene uprave došli smo do pozicije da Programsko vijeće uopće nije važno i ta priča može držati vodu još godinu dana, a upravo toliko treba da se provedu pripreme za praćenje parlamentarnih izbora, upozorio je i Beus-Richembergh.

Bez rasprave zastupnika predstavljene je Prijedlog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da se za člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija iz reda diplomiranih pravnika imenuje Nikola Mijatović, diplomirani pravnik iz Zagreba.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox