Orban najavio izmjene zakona o medijima ako to zatraži EU

Ako EU smatra i jasno kaže da su novome mađarskom zakonu o medijima potrebne izmjene, vlada će to prihvatiti i provesti u djelo, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare mađarski premijer Viktor Orban.

 

Dio smo EU-a i poznata su nam pravila igre - rekao je mađarski premijer. Bilo koji proces što ga pokrene EU, Mađarska će prihvatiti - dodao je Orban, čija je zemlja od početka godine nova predsjedateljica Unije, a dužnost je preuzela od Belgije.

 

Oštre kritike brojnih istaknutih članica EU-a

Zakon o medijima, koji je u Mađarskoj na snagu stupio 1. siječnja, potaknuo je oštre kritike nekih europskih zemalja članica, među kojima su Njemačka i Francuska, a kritiziran je i u europskim listovima. Novi zakon vlastima omogućuje imenovanje ključnih ljudi u Vijeće za medije, novoutemeljno tijelo za nadzor mađarskih medija i provedbu novog zakona. Sastavljeno je isključivo od članova i simpatizera Orbanove vladajuće stranke desnog centra Fidesza.

Zakon tom tijelu omogućuje određivanje velikih kazni i do 730 tisuća eura privatnim medijskim postajama u slučaju "napada na javni interes, javni red i moral" ili u slučaju objavljivanja "nepotpunih informacija". Usto omogućuje pristup dokumentima uprave pojedinih medija i primorava na otkrivanje izvora kada je riječ o pitanjima vezanim za nacionalnu sigurnost.

Zbog toga je Europska komisija od Budimpešte zatražila objašnjenja koja će dobiti na sastanku predsjednika Josea Manuela Barrosa i Viktora Orbana koji će se održati u petak u Bruxellesu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox