Osjećaj sigurnosti: Manjine u SAD-u više kupuju flaširanu vodu

Siromašni roditelji pripadnici manjina u Sjedinjenim Državama troše velik dio primanja na vodu u boci zbog neutemeljena vjerovanja da je ta voda sigurnija, pa se zbog toga često odriču i nekih drugih stvari, kaže se u novoj studiji.


Istraživanje je provedeno na 632 roditelja koji su došli na hitan prijam bolnice u Milwaukeeju u Wisconsinu i pokazalo se kako djeca Crnaca i Hispanaca triput češće od bijelih vršnjaka kod kuće piju isključivo vodu iz boce.

Mislim da bi morali štedjeti novac i piti vodu iz slavine - rekao je Marc Gorelick koji je vodio studiju.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina Crnaca i Hispanaca djeci daje samo vodu u boci, a tako postupa samo osam posto bijelih roditelja. Takav rezultat potvrđuje ranija istraživanja i pokazuje da veća žeđ za vodom u boci kod manjina dolazi od zablude da je takva voda sigurnija, čišća i ukusnija.

Voda iz boce uglavnom je samo pročišćena voda iz slavine, nema u njoj nikakvih hranjivih tvari - objašnjava Gorelick. Voda iz boce nema nikakve prednosti, ali ima mana - dodao je. Kao prvo, voda iz slavine glavni je izvor fluora koji je važan za dječje zube. Drugo, pakiranje i transport onečišćuju okoliš, a u SAD-u se proda 37 milijarda litara na godinu i taj broj stalno raste. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox