Osječka Tvrđa priprema se za UNESCO-ov popis

Povijesna osječka gradska jezgra Tvrđa, najveća cjelovita sačuvana barokna kompozicija iz 18. stoljeća u Hrvatskoj, spomenik je nulte kategorije, a gradske vlasti žele da se ona uvrsti u UNESCO-ovu kulturnu baštinu.

Da bismo u tome uspjeli, rekla je osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, mnogo se toga mora učiniti jer su kriteriji vrlo visoki i zahtjevni.

 

U Ministarstvu kulture su nam savjetovali da pokušamo sa zajedničkim projektom s gradovima Temišvarom i Arodom u Rumunjskoj, Sigedom u Mađarskoj i Novim Sadom u Srbiji (Petrovaradinska tvrđava) aplicirati za ulazak na UNESCO-ov popis. Neki su razgovori s tim u vezi pokrenuti, a poslali smo i pisma namjere, izjavila je za Hinu Lovoković i dodala kako je dovoljno da se tri grada uključe u zajednički projekt.

 

Kako je rekla, u međuvremenu će biti mnogo posla u Tvrđi. Sve mora biti učinjeno u skladu s najvišim standardima zaštite. Među ostalim, nužno je premjestiti parkiralište iz Tvrđe, izgraditi komunalije i ostalo, što, naravno, iziskuje i velika financijska sredstva i strogo kontrolirane radove.  (Hina/RK)

 

Foto: putovnica.net

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox