Osnovana Zaklada "Antuna Gustava Matoša"

Na sjednici odbora za izgradnju Kuće "Antuna Gustava Matoša" - kulturnog centra u Tovarniku danas je u Zagrebu prihvaćena odluka upravnog odbora Društva "Antuna Gustava Matoša" o osnivanju zaklade s imenom toga hrvatskog književnika, kazao je predsjednik društva Željko Anić.

Svrha zaklade je promicati, zaštititi i vrjednovati Matoševo književno djelo na razini hrvatske i europske književnosti i kulture, kazao je Anić. Dodao je kako je cilj zaklade i brinuti se da Matoševa kuća, koja se u njegovu rodnom mjestu Tovarniku gradi već dvije godine, djeluje kao središnja ustanova koja će pohranjivati svu raspoloživu građu o piščevu životu i radu i biti raspoloživa svima koje zanima i žele se njome služiti.

U građevinsko-obrtničke radove na kući do sada je uloženo oko 11 milijuna kuna, a od toga je 7,5 milijuna kuna izdvojila vlada i grad Zagreb.

Za završetak radova, izvedbu stalnog postava i opremanje bit će potrebno još devet milijuna kuna, naveo je Anić. Rekao je kako je na sjednici pod predsjedanjem predsjednika odbora akademika Dubravka Jelčića članovima društva predstavljeno i idejno rješenje izložbe stalnog postava, interijera i eksterijera kuće te uređenja pješačke zone u Ulici Ivana Burika u kojoj se kuća nalazi.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox