Osnovano Socijalno vijeće za turizam, odzvonilo je radu na crno?

Predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Udruge ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca potpisali su Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za turizam čija je svrha poticanje gospodarskog rasta i poboljšanje uvjeta rada i života radnika u turizmu te jačanje kapaciteta socijalnih partnera za djelatno sudjelovanje u socijalnom dijalogu.

Sporazum su, u prisustvu ministra turizma Veljka Ostojića, potpisali predsjednik STUH-a Eduard Andrić i predsjednik Izvršnog odbora HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma Jako Andabak, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Članovi Socijalnog vijeća za turizam - predstavnici sindikata i udruga poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu, među ostalim, predlagat će izmjene propisa radi jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma i mjere za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, davati preporuke nadležnim tijelima vezano uz uređenje standarda rada i djelatnost ugostiteljstva i turizma, sudjelovati u oblikovanju i promoviranju strukovnih obrazovnih programa koji će odgovarati potrebama djelatnosti u turizmu te raspravljati o implementaciji EU dokumenata koji se odnose na sektor ugostiteljstva i turizma.

Napominjući kako je je socijalni dijalog vrednota EU i preko pravne stečevine prenosi se u članice i zemlje kandidate u priopćenju se ističe kako je osnivanje sektorskih socijalnih vijeća od višestrukog značaja za neposredne aktere socijalnog dijaloga kao i sveobuhvatnu primjenu standarda EU u području odnosa socijalnih partnera i razvoja sektorskog socijalnog dijaloga. (Hina/HT)

 

Foto: Filip Brala/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox