Ostojić: Ovogodišnji turistički rezultati su iznad očekivanja

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Njemačka je za hrvatski turizam najznačajnije emitivno tržište, ove je godine u Hrvatskoj boravilo 1,9 milijuna njemačkih gostiju.  

Ostvarili su ukupno oko 15 milijuna noćenja, što je oko 22 posto ukupnih noćenja realiziranih u Hrvatskoj, istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić u Rovinju nakon sastanka predstavnika hrvatskog turističkog sektora i njemačkog autokluba ADAC. Govoreći o rezultatima ovogodišnje turističke sezone naveo je kako je u Hrvatskoj u prvih deset mjeseci ostvareno 6,4 posto više noćenja te 5 posto više dolazaka nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ostojić je istaknuo kako su ti rezultati i iznad njegovih očekivanja s obzirom na opću globalnu situaciju i gospodarsko stanje, a osobno bi bio zadovoljan kada bi se u 2013. godini ponovili isti rezultati. Napomenuo je kako njemačko tržište zavrijeđuje iznimnu pažnju, dodavši kako s obzirom da s njemačkog tržišta ima sve više upita o kamping turizmu treba poboljšati kvalitetu turističke ponude u kamping segmentu. 

Hrvatska najomiljenija destinacija 

Potpredsjednik za turizam njemačkog autokluba ADAC Max Stich kazao je kako ovaj autoklub ima 18 milijuna članova te kako je po posljednjoj anketi Hrvatska na petome mjestu najomiljenijih turističkih destinacija. Prije Hrvatske samo su Njemačka, Italija, Španjolska i Francuska, dok je Istarska županija druga od najomiljenijih regija u Europi. Hrvatski turistički sektor se vrlo dobro razvija, što su očito prepoznali i naši članovi koji su Istru i Hrvatsku prepoznali kao jedne od najkvalitetnijih destinacija, poručio je Stich. Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje neka nova bitna ulaganja u kampovima imajući u vidu Zakon o turističkom zemljištu ministar Ostojić je kazao kako to ne očekuje dok se ne potpišu koncesijski ugovori.

Radimo na izmjenama i dopunama Zakona o turističkom zemljištu, a on još nije u funkciji jer je neprimjenjiv. Zakon je usvojen 1. kolovoza 2010., a do danas nije potpisan niti jedan koncesijski ugovor upravo iz razloga što su odredbe neprimjenjive i zato radimo na izmjenama i dopunama, kazao je Ostojić. Očekuje kako će se za par mjeseci doći do kvalitetnog teksta koji će omogućiti potpisivanje koncesijskih ugovora i time ostvariti dugoročnu stabilnost u poslovanju. Nitko ne želi investirati značajne iznose novca ukoliko nema dugoročnu sigurnost da će upravljati određenim prostorom, istaknuo je Ostojić.

Horvatinčić gradi Santa Marinu

Odgovarajući na pitanje novinara o projektu Santa Marina zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića koji na priobalnom dijelu Grada Krka, na području između trajektne luke Valbiska i obližnjeg naselja Pinezići, ima namjeru izgraditi turističke objekte zbog čega bi županija (Primorsko-goranska) trebala promijeniti prostorni plan, ministar Ostojić je potvrdio kako je primio Horvatinčića koji ga je upoznato s tim projektom.

Ministarstvo turizma daje potporu turističkim projektima koji imaju smisla, no pitanje prostornog plana u ingerenciji je županije i na to ne želim utjecati, kazao je. Dodao je da ukoliko jedinica lokalne samouprave procjeni da taj projekt odgovara i treba, ukoliko ima prostora za širenje turističkih zona, županija će sama o tome odlučiti. Ne mogu i ne želim se u to involvirati, poručio je ministar Ostojić. Prema pisanju medija, Horvatinčić je na tom području kupovao negrađevinsko odnosno poljoprivredno zemljište koja je plaćao po cijeni od osam eura po četvornom metru, a sada iz tvrtke Santa Marina, tvrtke kćeri Horvatinčićeve Hoto grupe, predlažu prenamjenu tog zemljišta za ugostiteljsko-turističke namjene. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox