Ostojić predstavio tri nova projekta i poručio: Treba mijenjati zakon o privatizaciji

Dio turističkih projekata Kvarnera - projekti Kvarner Gourmet, projekt Žičare Učke i projekt Parka prirode Učke predstavljeni su jučer u nazočnosti ministra turizma Veljka Ostojića u hotelu Kukuriku u Kastvu.

Ministar Ostojić izjavio je nakon predstavljanja zatvorenog za javnost da je projekt Kvarner Gourmet logična akcija i projekt koji bi, zajedno sa zdravstvenim turizmom i wellnesom, trebao "obilježiti pozicioniranje Kvarnera". Istaknuo je da je na tom području proteklih godina učinjeno iznimno mnogo te da tu "postoje prirodni resursi da se pitanje gourmeta, hrane i vina podigne na zavidnu razinu". Park prirode Učka je projekt kombinacije zaštite prirode i turističkog projekta u kojem je pokazano da se u relativno kratkom vremenu i s malo novca može učiniti puno, i taj projekt može biti primjer mnogima u Hrvatskoj, rekao je ministar Ostojić.

Istaknuo je da je projekt Žičara Učka, koji se dugo razvija, dobio dodatni poticaj. Danas je dogovoreno da će Ministarstvo turizma, u okvirima mogućnosti, pružiti financijsku potporu u pripremnoj fazi tog projekta i da će biti koordinator ostalim ministarstvima u pripremi i kandidiranju projekta za EU fondove, rekao je, dodajući da je Ministarstvo turizma osnovalo samostalnu službu za EU fondove. Na pitanje o nedavno predstavljenom katalogu investicija u turizmu, ministar Ostojić odgovorio je da je to "popis onoga što sada postoji kao mogućnost za investiranje ili privatizaciju, ali to ne znači da će se društva privatizirati sada niti da će biti prodana na način koji nije sustavno i zakonski jasno definiran".

Sva društva moraju u miru odraditi ovogodišnju turističku sezonu, a onda u roku od dvije godine imamo ambiciju privatizirati sve što nije privatizirano, naglasio je. Odgovarajući na pitanje o privatizaciji hotelskog poduzeća Imperijal Rab, Ostojić je rekao kako za tu tvrtku postoji model privatizacije koji je malo drukčiji od ostalih, ali je u sadašnjoj fazi prihvatljiv. Naveo je da je postignut dogovor s upravom da se taj model razvije i da će se onda vidjeti u kojem ga je vremenskom i zakonskom modelu moguće ostvariti.

Na pitanje o najavama izmjena zakona u vezi s privatizacijom, Ostojić je rekao kako je potrebna izmjena nekoliko zakona te dodao da je osnovni zakon koji regulira pitanje privatizacije Zakon o upravljanju državnom imovinom. S tim u vezi, rekao je kako smatra da ga treba mijenjati kako bi bio jednostavniji i učinkovitiji te kako vjeruje da će se to učiniti u sljedeća tri do četiri mjeseca. Izmjenom zakonskih okvira privatizacije sigurno ćemo postići cilj, a to je privatizacija za oko dvije godine, rekao je Ostojić, dodajući kako ima "interesa kvalitetnih investitora, ali te procese treba učiniti jednostavnijim, učinkovitijim i bržim".

Marketing Hrvatske turističke zajednice 

Na pitanje o izradi operativnoga marketinškog plana Hrvatske turističke zajednice, Ostojić je odgovorio kako je izabrana tvrtka Horwath konzalting jer je takvu odluku donijelo turističko vijeće koje je, uvažavajući određene dijelove programa rada, željelo naručiti i dobiti plan koji će dati potrebnu svježinu za 2013. Ta je tvrtka zajedno s tvrtkom THR iz Barcelone izradila strateški marketinški plan hrvatskog turizma od 2010. do 2014., i to je jedini logičan izbor, rekao je ministar Ostojić. (Hina/HT)

 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox