Ostojić ugostiteljima: PDV u turizmu treba smanjiti na 8 do 10 posto

Smanjenje stope PDV-a za turizam, donošenje strategije razvoja, nastavak privatizacije i poticanje investicija, restrukturiranje sustava turističkih zajednica, izmjene zakona o turističkom zemljištu te edukacija glavne su aktivnosti i projekti Ministarstva turizma za iduće četiri godine, najavio je ministar turizma Veljko Ostojić.

Istaknuvši da je povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma u Europi i na Mediteranu uvjet za njegove dalje iskorake, ministar je kazao da će tome pridonijeti i smanjenje stope PDV-a za turizam koja bi se trebala kretati od 8 do 10 posto.

O tome će se konkretnije znati slijedećih dana, ali to će zasigurno obilježiti ovu poslovnu i turističku godinu, rekao je ministar Ostojić koji je na susretu s novinarima predstavio i svog zamjenika Olega Valjala (iz Dubrovnika) te tajnika kabineta Bernarda Zanzerovića (iz Pule).

Privatizacija turističkih tvrtki

Ministar je najavio i nastavak privatizacije još neprivatiziranih oko 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, za što se izrađuje program u čemu će ključno biti da se prvo te tvrtke restrukturiraju, a potom u iduće dvije do tri godine i privatiziraju.

Najavio je i da će se zbog kvalitetnije pripreme dokumentacije zainteresiranih investitora produljiti natječaj za Brijune Rivijeru, čiji je rok 15. siječnja ove godine i to za dvije lokacije u sklopu tog projekta Pinetu i Hidrobazu. Sve to, ali i izmjene zakona o turističkom zemljištu, trebalo bi dovesti do novih, i domaćih i stranih raznovrsnih investicija u turizmu, čime će se intenzivno baviti.

U vezi zakona o turističkom zemljištu Ostojić je naglasio da su potrebne izmjene, jer iako je donesen u ljeto 2010. još nije potpisan nijedan koncesijski ugovor, što dokazuje potrebu za izmjenama, i to posebno u području kampova. Stoga će se s Ministarstvom pravosuđa sastati polovicom ovog mjeseca kako bi se te izmjene dogovorile, a time omogućili prihodi državi i javnom sektoru te investiranje privatnom sektoru. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox