Otkaz može biti koristan: Za bolji posao zahvalite bivšem šefu

Samopouzdanje proizlazi iz znanja i iskustva, a upravo su to naši glavni aduti kada tragamo za novim ili boljim poslom, otkrio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 1.000 ispitanika.

Većina ispitanika (34%) vjeruje da im je dosadašnje radno iskustvo najveća prednost prilikom traženja ili promjene posla. “Više različitih poslodavaca s različitim zahtjevima radnog mjesta” temelj su bogatog radnog iskustva, smatra jedan od ispitanika, a drugi dodaje “Nekim stvarima jednostavno treba vremena, ne nauči se sve na fakultetu.” Polovica ispitanika s ponosom ističe da imaju više od 10 godina radnog iskustva, a neki napominju kako im bogato radno iskustvo kompenzira nedostatak “neke pametne škole”.

Najbitnija volja

Za 24% ispitanika glavni adut u potrazi za poslom je stručnost. Nije toliko nekad bitna ni struka koliko volja i želja da se nauči posao kojeg ćeš obavljati i s guštom raditi te težiti rezultatima – otkriva svoj ‘recept’ jedan od ispitanika.
Profesionalnost, poštenje, motiviranost i želja za postizanjem najboljih rezultata kvalitete su koje čovjeka čine stručnim u obavljanju posla, smatraju ispitanici. Podjednako su važni i kreativnost, jaka vizija, pozitivnost te komunikativnost.

Petina ispitanika (21%) koji imaju visok stupanj obrazovanja upravo su taj kriterij istaknuli ključnim prilikom traženja ili promjene posla. Ipak, kod ovih ispitanika primjećuje se određena količina nezadovoljstva, koja je posljedica mišljenja da se visoko obrazovanje ne cijeni dovoljno prilikom traženja posla.

Prednost specifične vještine

Specifične vještine, kao što su strani jezici i informatička pismenost, 14% ispitanika smatra svojom prednošću. U specifične vještine ispitanici ubrajaju i stjecanje certifikata (npr. certifikat iz evaluacije projekata), kontinuirano usavršavanje te iskustvo rada u području upravljanja ljudskim potencijalima.  

Najmanje je ispitanika (7 posto) koji kao ‘adute’ navode mogućnost dobivanja posla pomoću ‘veze’, fizički izgled ili neke druge osobine. (PS/JK)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox