Otkucaj srca kao lozinka za sigurnost računala

Razvoju tehnologije očito nema kraja, a u prilog tomu ide i najnovije otkriće znanstvenika koji su uspjeli iskoristiti otkucaj srca za lozinku na računalu, piše net.hr

Svaka osoba ima jedinstven otkuca srca. Kineski znanstvenici otkrili su način da matematički identificiraju ljudske otkucaje i iskoriste ih kao lozinku. Upravo zbog toga što su elektrokardiogram signali (EKG, tj. signali koje proizvodi elektrokardiograf, uređaj koji bilježi električnu aktivnost srca u vremenu) različiti od osobe do osobe, mogu se koristiti kao novo sredstvo za biometrijsku identifikaciju, kažu istraživači na nacionalnom Sveučilištu Chung Hsing u Taichungu, Tajvan.

Da bi do toga došao znanstvenik Chun-Liang Lin koristio je dva niza EKG signala koje je izmjerio s dlanova ljudi kako bi utvrdio jedinstvena matematička svojstva njihova srca. Shvatio je da se taj broj može koristiti kao lozinka te da je cijeli sustav vrlo siguran.

Prije ovoga izuma najsuvremeniji način za sigurnost bio je biometrijski sigurnosni sustav koji koristi otiske prstiju,  a sustav se ponekada može prevariti uz pomoć fotografije. Najnoviji sustav bilježi EKG sa svakog dlana, a ključ koji je baziran na tom mjerenju se pohranjuje i koristi za sva kasnija dekodiranja. Lin ima ideju da sustav ugradi u vanjske tvrde diskove i druge uređaje koji će se moći kodirati i dekodirati jednostavno tako da ih se dodiruje. (HT)

 

Izvor: www.net.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox