Otvoreno pismo Udruge Franak poslovnim bankama, HNB-u i budućoj Vladi

Za deset dana ističu zakonske mjere zamrzavanja tečaja CHF-a, što će dovesti do znatnog porasta mjesečnih anuiteta CHF dužnika uslijed sporog provođenja Zakona o konverziji i bankarskih odugovlačenja konverzije CHF kredita.

Na taj način banke će građane ponovno i bespotrebno ugroziti u redovnoj otplati svojih kredita. Sukladno odredbama Zakona, sama konverzija kredita trebala se provesti u roku od 75 dana odnosno do 15.12.2015. godine. Banke su konverziju usporile,zlorabeći manjkavost Zakona u kojemu nije jasno definiran rok za potpis aneksa ugovora. Osim toga, pojedine banke prekršile su Zakon u izračunima konverzije,a građani su u svemu tome prepušteni jedino pomoći Udruge Franak, jer nadzor regulatora HNB-a nad provođenjem konverzije praktički ne postoji. Proces konverzije nedovoljno je transparentan i dužnicima nije moguće provjeritiistinitost povijesnog kretanja kamatnih stopa u euro kreditima.

Pozivamo banke da ubrzaju proces konverzije i omoguće transparentnost i dostupnost svih važnih podataka o povijesnim kamatnim stopama te da isprave sve nezakonitosti i nepravilnosti u provođenju konverzije.

HNB je u svojem nadzoru netransparentan, što je protivno ciljevima zaštite potrošača i uspostavljanja povjerenja građana u bankarski sektor. Dužnici još uvijek nemaju povratne informacije o nadzoru nad postupkom konverzije, što rezultira dodatnim nepovjerenjem u banke i HNB, a to će imati dalekosežne posljedice na potrošnju građana i rast BDP-a. Zbog toga je Udruga Franak podnijela u petak 15. siječnja 2016. zahtjev HNB-u da se očituje o provedenom nadzoru nad bankama obveznicama konverzije.

Pozivamo HNB da javno objavi rezultate nadzora, da ubrza postupak supervizije i da konačno objavi sve podatke o povijesnim kamatnim stopama u euro kreditima.

Udruga Franak poziva buduću izvršnu vlast da inzistira na provođenju zaštite potrošača korisnika financijskih usluga te na potpunoj odgovornosti HNB-a zbog velikih propusta za vrijeme plasiranja visokorizičnih i toksičnih CHF kredita. HNB je svojim propustima građane svjesno doveo u velike rizike, što je za posljedicu imalo ugrožavanje tisuća obitelji, njihova zdravlja i egzistencije. Osim toga, CHF krediti ugrozili su cijeli bankarski sustav što se vidi iz podataka o velikom postotku nenaplativih CHF kredita. Bez obzira na nepotpuni Zakon o konverziji, sve anomalije se moraju u potpunosti ispraviti, a propusti i nezakonitosti sankcionirati.

Udruga Franak očekuje da novi mandatar pozove predstavnike Udruge na sastanak te da uključi Udrugu Franak u sve buduće aktivnosti koje će nova Vlada poduzimati u rješavanju bankarsko-financijskih nezakonitosti. Udruga Franak dokazala se u borbi za pravdu i zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga i stavlja se na raspolaganje za suradnju na svim otvorenim pitanjima u nepotpunim zakonima, u nezakonitom provođenju konverzije, u nezakonito određenim fiksnim dijelovima kamata te u vezi sa svim drugim problemima u bankarsko-financijskom sustavu.

Udruga Franak ponovno upozorava da je povjerenje u bankarske institucije ključno za rast gospodarstva, a da bi se to povjerenje vratilo mjerodavne institucije moraju u potpunosti istražiti slučaj Franak te poduzeti sve potrebne radnje za uklanjanje nezakonitosti.  (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox