Ove godine darujte srcem, a ne novčanikom

Iako bi Božić po svojoj definiciji trebao biti blagdan obitelji, ljubavi i radosti, kapitalizam ga je pretvorio u jednostavan način zarade. Po istraživanju GfK-a oko 44% Hrvata izjasnilo se da ove godine za darove planira potrošiti od 300 do 1000 kuna, no nama se to čini malo pretjeranim.

 

Kad se već ne možete boriti protiv toga, možete ići u korak s time, ali čiste savjesti. Poslovni savjetnik predlaže darove koji nisu skupi, nepotrebni i kupljeni „na brzaka“, već pažljivi, osobni i vrijedni – baš u božićnom duhu.

 

1. Ulaznice

Bilo da se radi o ulaznicama za koncert omiljenog pjevača, dugo očekivanu kino predstavu, kazališnu predstavu do koje je teško doći ili pak izložbu slikara koji po prvi puta gostuje u Hrvatskoj, ovaj poklon dokazuje da poznajete osobu koju darujete, a umjesto da skuplja prašinu, za sobom će ostaviti pregršt uspomena.

 

 2. Wellness

Evo pravog modernog poklona. Nema osobe koja se ne žali na stres i bolove po, vrlo vjerojatno, cijelom tijelu, no ljudi neće baš svakodnevno na sebe izdvajati novce za masaže, saune i slično. Eto prave prilike da osobi kažete da vam je stalo do njenog zdravlja i mira, i nabavite joj poklon bon u nekom wellness centru.

 

3. Ručni rad

Poklonite nešto što ste sami izradili. Takvi pokloni zaista dokazuju da vam je do osobe stalo jer je u njih uloženo truda i ljubavi. Naši prijedlozi su uokvirene fotografije, slike ili crteži (ako vam je to jača strana), svijeće, komad accesoirea (rajf, broš, ukosnica...) ili ukrasna kutijica za nakit. Možete dati i isprintati nešto na majicu ili pak dati izraditi kalendar sa zajedničkim ili nekim drugim zanimljivim fotografijama.

 

4. Pretplata

Evo praktičnog, ali i vrlo lijepog poklona. Naravno, podrazumijeva se da se radi o pretplati na časopis ili novine koju osoba jako voli čitati. Ponekad su ove stvari skuplje (u tom slučaju imate naše odobrenje da ih zaobiđete), no često iznose do 200 kuna što je vjerujemo i onako cifra koju biste izdvojili. Npr. godišnja pretplata za Poslovni savjetnik košta samo 195 kuna:).

 

5. Vrećicu punu slatkiša

Vjerovali ili ne nekima je ovo najbolji mogući poklon, naročito ako znate koje slatkiše osoba najviše voli. I pod ovim podrazumijevamo – opskrbite ju barem za narednih mjesec dana. To vas ne mora puno doći, a ponekad smo svi samo djeca pa nas pogled na gumene bombone, Kinder jaja ili možda Lindtove čokolade naprosto baci u trans.

 

6. Knjiga/CD/DVD...

Ovdje ne treba puno objašnjavati. Možete darovati DVD koji ste skupa gledali, CD omiljenog izvođača, najdražu knjigu ili pak onu za koju smatrate da bi se osobi svidjela. Naglasak je na tome da se dar mora svidjeti osobi koju darujete, a ne vama:).

 

7. Fotoalbum

Proveli ste predivno ljeto zajedno, ili možda vikend u toplicama? A možda ste proveli prekrasnu godinu zajedno? U vrijeme kad nitko više ne izrađuje slike već su tisuće njih pohranjene na hard diskovima kompjutera, izrada fotoalbuma s dragim fotografijama podsjetit će i vas i osobu koju darujete na dragocjene trenutke, koje ste možda već i zaboravili. Savršen dar za izmamiti osmijeh na lice.

 

8. Posebna dostava

Zamislite sliku: kod kuće ste, zavaljeni u naslonjač, gledate neki božićni film (po stoti put već), kad odjednom zvoni netko na vrata. Ustajete i otvarate, a na vratima vas čeka dostavljač s­­ ­_______ (nadopuni po želji). U našoj maštariji to je predivan buket cvijeća, torta iz "Torte i to", jumbo pizza iz pizzerije Oro Goro... ma smislit ćete već nešto.

 

9. Cigare i Playboy

Ako je riječ o poklonu za muškarca, sve druge riječi su suvišne:).

 

10. Životinja

Upozorenje prvo: pazite da osoba kojoj poklanjate kućnog ljubimca zaista i želi kućnog ljubimca. Upozorenje drugo: pripazite da osoba koju darujete nije alergična na životinjsku dlaku. Upozorenje treće: pripremite fotoaparat jer pojaviti se na vratima s malim psićem, mačkicom, ptičicom ili zamorcem izaziva nesvakidašnje izraze lice, a to treba ovjekovječiti. Naš apel: posjetite neki od brojnih azila za životinje i ovog Božića usrećite dva živa bića.

I ne zaboravite, božićno darivanje trebalo bi biti skromno, ali od srca. Od poklona ne možemo pobjeći, ali na kraju krajeva zašto bismo sebi i drugima uskratili gušt traženja svog imena pod borom. Materijalizam ponekad zna bit zabavan, ali samo ako nije pretjeran. U ovom slučaju ga jednostavno nazivamo tradicijom.

 

Autor: Maja Jurković

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox