Ovo je najbolja turistička godina u povijesti Hrvatske

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 9,8 milijuna turista i gotovo 59 milijuna noćenja, što je u dolascima 4,2 posto i u noćenjima 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a to pokazuje da je ovo najbolja turistička godina po fizičkim rezultatima u povijesti Hrvatske, te da će Hrvatska u porastima dolazaka ove godine biti pobjednica na Mediteranu.

Tim je riječima ministar turizma Veljko Ostojić komentirao prve podatke sustava turističkih zajednica za osam mjeseci i za kolovoz na današnjem predstavljanju rezultata u Ministarstvu turizma.

Prema trenutnom stanju i popunjenosti kapaciteta, vjerojatno će i rujan biti rekordan, kazao je.

Za financijske rezultate treba pričekati kraj godine, a Ostojić je ponovio očekivanje da ukupni primici od turizma ove godine budu 3 do 5 posto viši od lanjskih, odnosno 7 milijardi eura, te da smo na dobrom putu da se to i ostvari.

I kolovoz je, po podacima sustava turističkih zajednica, u hrvatskom turizmu ove godine bio sjajan. U kolovozu je s 3,1 milijunom dolazaka i 23 milijuna noćenja za 4 odnosno 5 posto nadmašen lanjski odličan kolovoz, što nije bila laka zadaća, kazao je Ostojić.

Pritom su sve jadranske županije i Zagreb u kolovozu i u osam mjeseci zabilježile poraste u odnosu na prošlu godinu.

Istra prednjači

S najvećim porastima noćenja u osam mjeseci od po 10 posto ističu se Dubrovačko-neretvanska županija i Zagreb, dok je u apsolutnim brojkama najviše noćenja imala Istra, 18,5 milijuna (ili 6 posto više), koja je i u kolovozu zabilježila najviše noćenja, 7,2 milijuna noćenja, ili 2 posto više nego u kolovozu lani.

Strani su turisti tradicionalno najviše pridonijeli dobrim rezultatima ostvarivši po 90 posto ukupnih osmomjesečnih dolazaka i noćenja, te poraste za 5,2 posto u dolascima i 6,6 posto u noćenjima.

Ministra turizma pritom posebno veseli porast noćenja Nijemaca od 13 posto, što je objasnio rezultatima ciljane promocije, pojedinačnih i drugih aktivnosti na tom tržištu, kao i 14 postotni porast noćenja Nizozemaca, koji su izuzetno važni za kamping, te 9 posto više noćenja Poljaka. Očekivano Talijana je došlo i noćilo manje nego lani, ali njihovih 4,3 milijuna noćenja u osam mjeseci dobar je rezultat s obzirom na krizu u toj zemlji, pa to i dalje ostaje važno tržište, istaknuo je Ostojić.

Turisti iz Slovenije, dodaje, su također zbog krize ostvarili blagi porast noćenja od 0,1 posto ili 6,6 milijuna.

Pad dolazaka domaćih turista

Očekivan je i pad dolazaka i noćenja domaćih turista u osam mjeseci od 3,3 i od 2,6 posto, što ministar objašnjava padom standarda, ali i ističe da milijun dolazaka i gotovo 6 milijuna noćenja ipak pokazuju da se nisu odrekli ljetovanja u Hrvatskoj.

Zbog dobrih rezultata za kolovoz i osam mjeseci ministar je zahvalio i čestitao svim djelatnicima u turizmu na trudu, ali i upozorio da će se to teško moći ponoviti iduće godine bez novih investicija u proizvode i kapacitete te dodatnog unapređenja ukupnog poslovanja turističkog sektora.

U vezi 'pobjede na Mediteranu' ministar je kazao da je iz dostupnih podataka do kolovoza vidljivo da Turska, Grčka, Italija, Francuska i Malta imaju minuse u odnosu na lani, dok pluseve dolazaka turista bilježe samo Španjolska i Cipar, ali manje od hrvatskih. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

 

 

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox