Ovogodišnji sajam nautike bez luksuznih plovila

Sektor nautike u Hrvatskoj usprkos recesiji svake godine bilježi napredak, pa je tako bilo i prošle kada je u hrvatsko teritorijalno more uplovilo više od 58.000 različitih plovila, 2 posto više nego 2009., a s njima je došlo 320.000 nautičara, istaknuo je državni tajnik za more Mario Babić otvarajući na Zagrebačkom velesajmu jubilarni 20. sajam nautike.

 

Sajam se održava do 27. veljače, a u četiri paviljona izlaže 350 izlagača iz 31 zemlje.

Hrvatska je prošle godine na nautičkom sajmu u Dueseldorfu proglašena najboljom destinacijom u Europi za čarteraše, trenutno u Hrvatskoj 1400 tvrtki ili 11 posto više obavlja poslove čartera, a u broju gostiju prošle je godine u čarteru zabilježen porast za tri posto, rekao je Babić i ocijenio da to također pokazuje da je Hrvatska prava država nautičkog turizma.

Podsjetio je i da su prošle godine u Hrvatskoj napravljeni administrativni pomaci kojima se pojednostavila procedura ulaska plovila u hrvatski Jadran te najavio da će se ove godine stranim nautičarima omogućiti da vinjetu ne moraju produljivati u lučkim kapetanijama nego da će to moći napraviti putem interneta. Najavio je i da će se vrlo brzo raspisati natječaj za marinu u Dubrovniku te da je u završnoj fazi prijedlog zakon o pomorskom dobru.

Nema luksuza

Međunarodni sajam nautike na Zagrebačkom velesajmu ove godine, za razliku od prijašnjih, nema skupih i mega plovila, ali ima dosta izloženih plovila male i srednje veličine, posebno domaćih proizvođača. Među njima je i deset premijera. Uz plovila, na sajmu nautike izloženi su i brodski motori, oprema za ronjenje, ribolov, jedrenje te nautička odjeća i obuća.

Sajam prati i niz popratnih stručnih skupova, brojne atrakcije za posjetitelje, poput sajamskog bazena u kojem se može roniti i surfati, a i ove će godine najboljim izlagačima biti dodijeljene nagrade. (Hina/MJ)

 

Foto: www.zv.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox