PayPal odlazi iz Hrvatske

Foto: Ilustracija

PayPal, tvrtka u vlasništvu četvrte najveće internetske kompanije eBaya, krajem prosinca gasi poslovanje u Hrvatskoj.

Unatoč činjenici da su lani, u prvoj godini rada, imali promet od milijun dolara iz PayPala su odlučili da više neće poslovati u Hrvatskoj. Za većinu od 17 programera koji su radili za poznatu kompaniju to ne znači otkaz jer su im ponudili posao u Bostonu za gotovo tri puta veću plaću, piše poslovni.hr

Prije godinu i pol dana PayPal je za 135 milijuna dolara preuzela tvrtka Where čiji je plan za hrvatsku podružnicu bio povećati tim na 60 do 200 programera. Bruno Batarelo, glavni operativac tvrtke navodi da je odustajanje od Hrvatske posljedica odluke prema kojoj je PayPal ukinuo 120 radnih mjesta izvan SAD-a. Otkaz nije zaobišao niti matičnu zemlju pa je u Americi bez posla ostalo 325 radnika.

Iako je ponuda programerima da se presele u Boston bila primamljiva nisu je svi prihvatili. Ponudu je isprva prihvatilo šest ljudi, a na kraju pet. Većina je odbila otići, uključujući mene, jer se ne želimo seliti u SAD. Za posao je lako, ima ga i ovdje dosta, jer i odavde možete raditi za bilo koga na svijetu, kaže Batarelo.

Pojašnjava da PayPal, odnosno eBay, iz Hrvatske nije otišao zbog troškova poslovanja već zbog sigurnosnih i drugih standarda poslovanja. Batarelo tvrdi da je ključ u tome što PayPal i eBay ništa ne outsourceaju, jer drže visok standard sigurnosti. Iz toga proizlazi da bi ovdje morali zaposliti još 20 do 30 ljudi u računovodstvu, projekt menadžmentu, sigurnosti, upravljanju informacijama, pravnom odjelu i drugim popratnim poslovima koje trenutno nemaju, a nužni su po njihovim standardima poslovanja. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox