Peter Harold: Hrvatska nije Grčka

Direktor Svjetske banke za Srednju Europu, uključujući i Hrvatsku, Peter Harold izjavio je u petak da Hrvatska ima drugačije probleme od Grčke, čija dužnička kriza ugrožava cijelu eurozonu, te da Hrvatsku treba poglavito brinuti proračunski deficit i manjak konkurentnosti.

 

Hrvatska treba biti zabrinuta zbog stvarnog problema fiskalnog deficita koji, kao i u cijeloj regiji, iznosi između 4 i 5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). Usporedbe radi, treba reći da je kod Grčke fiskalni deficit oko devet posto - izjavio je Harold za Hrvatsku redakciju Glasa Amerike (VoA).

Na pitanje "može li Hrvatska biti slijedeća Grčka" odgovorio je negativno. Ne, uvijek kažemo vrlo jasno da se ne radi o istoj vrsti problema - kazao je.

 

Harold: Hrvatska mora biti kompetitivnija

Hrvatska, po njegovim riječima, "mora biti kompetitivnija, mora razviti uvjete za otvaranje radnih mjesta te doista mora poraditi na uvjetima za privatna ulaganja, što je ključno da bi mogla biti kompetitivnija na tržištu".

U Svjetskoj banci kažu kako su razočaravajuće njihove procjene da će gospodarski rast u Hrvatskoj u 2012. biti ispod dva posto, te da to može porazno utjecati na zapošljavanje, dodaje VoA.

U Washingtonu je u petak počelo jesensko zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke na kojem sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministricom financija Martinom Dalić te s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Željkom Rohatinskim.

 

Lagarde upozorava na kolaps potražnje

Na otvaranju skupa koji je u Washingtonu okupio oko 10.000 političkih čelnika, predstavnika privatnog sektora i civilnog društva, novinara i akademika, izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde upozorila je da je svjetsko gospodarstvo stupilo u "novu, vrlo opasnu fazu", te da bez zajedničke akcije može biti ugrožen daljnji rast.

Danas, ako ne bude brze kolektivne akcije, ulazimo u rizik da izgubimo bitku za rast - kazala je Lagarde, upozorivši da dužnička kriza u eurozoni i ogromna neizvjesnost u SAD-u ugrožavaju oporavak svjetskog gospodarstva i prijete "kolapsom potražnje".

Postoje tamni oblaci nad Europom i velika neizvijesnost u SAD-u, s čime možemo doći u opasnost od kolapsa globalne potražnje - rekla je Lagarde, bivša francuska ministrica financija, te upozorila da se na obzoru gomilaju rizici usporavanja. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox