Pintarić poručio Vladi: Naredite HEP-u i Plinacru preuzimanje distribucije struje od CMC-a

Nakon što je CMC isključio opskrbu strujom talionicama čelika i aluminija grupe CIOS iz Siska gradonačelnik Pintarić Vladi je poručio: Naredite HEP-u i Plinacru da odmah preuzmu distribuciju struje i plina od CMC-a i tako spase 700 radnih mjesta, piše jutarnji.hr

Zbog prekinute opskrbe električnom energijom bez posla je ostalo 170 radnika CIOS grupe. CMC je najprije najavio da će isporučivati struju, plin, vodu i druge energente tvrtkama u Južnoj industrijskoj zoni, a koje su opskrbno vezane uz njega, samo do 31. siječnja. Kolika je važnost dijela industrijske zone koji je ostao bez struje govori i činjenica da o toj opskrbi ovisi opstanak 27 tvrtki sa 700 zaposlenih. Nakon toga uslijedili su pregovori da bi se opskrba produžila preko CMC-a za najmanje 60 dana u kojem roku bi HEP trebao preuzeti opskrbu strujom, Plinacro opskrbu plinom, HEP-Toplinarstvo opskrbu električnom energijom, a Sisački vodovod opskrbu vodom.

Na koncu dogovor nije postignut jer veliki potrošači struje, talionice čelika i aluminija nisu prihvatile uvjet CMC-a da struju plaćaju prema paušalnom iznosu 55 dana unaprijed i CMC im je isključio struju. U međuvremenu Vlada je trebala narediti državnim tvrtkama da preuzmu poslove distribucije struje i plina od CMC-a, što do sada nije učinjeno i brojnoj armiji nezaposlenih Siščana pridružilo se njih novih 170.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić zbog problema je uputio pismo Vladi gdje ističe kako je grad Sisak sukladno ranijim dogovorima u svezi preuzimanja dijela infrastrukture, već preuzeo i upisao u svoje vlasništvo dio cesta u Južnoj industrijskoj zoni, koje su nekada bile u vlasništvu Željezare Sisak, za čiju minimalnu sanaciju mora sam u ovoj godini u proračunu osigurati dodatnih 1,8 milijuna kuna. Isto tako grad Sisak je spreman preuzeti putem svojeg trgovačkog društva Sisački vodovod dio vodovodne i kanalizacijske mreže za koju CMC iskaže interes da ju preda Gradu, te opskrbljivati vodom sve gospodarske subjekte u Južnoj industrijskoj zoni, stoji u priopćenju kojeg je potpisao sisački gradonačelnik. (HT)

 

Izvor: www.jutarnji.hr
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox