Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja

U Zagrebu 9. lipnja 2011. u sklopu seminara “Od ideje do realizacije poduzetničkog poduhvata”, održano je informativno predavanje vezano uz projekt e-poslovanje.  Sudionici su bili poduzetnici početnici i osobe zainteresirane za pokretanje vlastitog obrta/trgovačkog društva.

 

U Hrvatskoj se po prvi put sredstvima Europske Unije provodi projekt kojemu je cilj povećati korištenje i primjenu elektroničkog poslovanja (e-poslovanja) kod malih i srednjih poduzetnika, kako bi povećali svoju konkurentnost. Projekt je financiran sredstvima EU unutar programa IPA (komponenta IIIC Regionalni razvoj – regionalna konkurentnost) i Vlade Republike Hrvatske. Predviđeno trajanje je od svibnja 2010 do ožujka 2012.

Glavni cilj projekta je poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzetnika povećanjem razine svijesti i upotrebom elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce). Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, čak 97% tvrtki u Hrvatskoj koristi računala u svom radu, ali pretpostavlja se da samo manji dio njih koristi sve prednosti koje donosi e-poslovanje.  

Glavni partner projekta je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o. jedna je od deset poduzetničkih potpornih institucija - partnera u projektu koje su odabrane da budu nositelji aktivnosti i promotori e-poslovanja u Hrvatskoj.

Sudionici prvog informativnog seminara o e-poslovanju za sudionike iz Grada Zagreba bili su poduzetnici početnici i osobe zainteresirane za pokretanje vlastitog obrta/trgovačkog društva. Seminar se održao u prostorima HOK-OKZ, u maloj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Ilica 49. Predstavnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Suzana Vračević i predstavnik Razvojne agencije Zagreb – TPZ , Saša Grozdanić predstavili su projekt sudionicima, objasnili prednosti korištenja rješenja vezanih uz e-poslovanje i pozvali ih da se uključe u jesenski ciklus specijaliziranih radionica. Radionice će, za područje grada Zagreba, organizirati Razvojna agencija Zagreb – TPZ.

Do kraja projekta za područje Grada Zagreba održat će se bar još jedan informativni seminar i tri specijalizirane radionice o elektroničkom poslovanju. Ovaj projekt znači početak trajne potpore malim i srednjim poduzetnicima koji žele iskoristiti prednosti e-poslovanja.

Nacionalnom konferencijom koja će se održati 5. srpnja 2011. službeno će biti obilježen početak kampanje projekta „E-poslovanje - poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja”. (PS/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox