Počela pljenidba Sanaderovih umjetnina

Iz vile obitelji bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici nešto prije ponoći počela je pljenidba kolekcije umjetnina. Sudski ovršitelji pred vilu Sanaderovih došli su u ponedjeljak ujutro, no tek su oko 23.45 sati počeli iznositi umjetnine u kombi.

 

Neslužbeno se doznaje da su policija, uskočki istražitelji i sudski ovršitelji proteklih 15 sati popisivali i u zaštitnu ambalažu pakirali mnogobrojne umjetnine koje se plijene. Pljenidbu, koju je na zahtjev USKOK-a odobrio sud, osigurava policija koja je ulaz vile ogradila trakom te u dužini od 50-ak metara sa svake strane blokirala Kozarčevu ulicu.

Jedan od branitelja bivšeg premijera Goran Suić, koji je veći dio dana bio sa Sanaderovom obitelji, izjavio je poslijepodne novinarima da se "provodi rješenje zagrebačkoga Županijskog suda", da "postupak teče korektno" i da se obitelj nije ni na što žalila. Nije želio otkriti koliko se umjetnina sudskom odlukom privremeno oduzima.

Mediji javljaju da je uz policiju, uskočke istražitelje i sudskog ovršitelja u Sanaderovoj vili bio i povjesničar umjetnosti koji je trebao utvrditi koja su umjetnička dijela vrijedni originali.

 

Najavljena žalba

 

Odvjetnik Ivan Lovrić iz Sanaderova braniteljskog tima već je najavio žalbu na posljednju odluku o blokadi, to jest zapljeni imovine bivšeg premijera. Sud je, naime, osim umjetnina, prije desetak dana blokirao poslovne prostorije te nekoliko bankovnih računa Sanadera i njegove uže obitelji.

Umjetnine su privremeno oduzete kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera, osumnjičenog za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko marketinške agencije "Fimi medije", po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.
Vrijednost umjetnina, po pisanju medija, navodno je višestruko veća od 1,5 milijuna kuna, koliko je Sanader prijavio u imovinskoj kartici. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox