Počelo okupljanje sudionika Zagreb pridea

Pripadnici rodnih manjina okupili su se oko 14 sati kod džamije na Trgu žrtava fašizma odakle će u povorci krenuti šetnjom središtem grada do Zrinjevca gdje će se održati javni skup s govorima i zabavnim programom pod sloganom "I budućnost je naša".

 

Organizator ovogodišnjeg Zagreb pridea, Udruženje Zagreb Pride pozvao je sudionike da na 10. rođendan ispune zagrebačke ulice različitošću i uključivošću s pogledom u budućnost u kojoj će sve lezbike, gayevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe biti slobodne zajedno sa svim ljudima svih boja i izričaja.

Organizator u proglasu navodi da njihova borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena.

 

Očekuje se da će u povorci sudjelovati tisuću građana

Ovogodišnji, deseti po redu Zagreb pride osiguravat će do sada najveći broj policajaca, a sve će snimati brojne policijske kamere. U MUP-u nisu htjeli otkriti točan broj policajaca na osiguranju, no, kažu da će ih biti više nego na Split pridu na kojem je povorku čuvalo gotovo 700 policajaca. Najavili su da će se svako nasilništvo prema sudionicima pridea tretirati kao zločin iz mržnje.

Prošlotjedni splitski skup obilježili su napadi na sudionike povorke u kojima je osam osoba ozlijeđeno, zbog čega je privedeno 137 izgrednika, protivnika parade. (Hina)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox