Počelo pripremno ročište za Fimi mediju

Svi optuženici u slučaju Fimi medija koji se nisu nagodili s USKOK-om jutros su došli na pripremno ročište na zagrebački Županijski sud na kojem bi se trebao odrediti datum početka suđenja, piše jutarnji.hr

Na ročište koje je zatvoreno za javnost pojavili su se bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan, bivši dužnosnici te stranke - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević te vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak. Vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić trebalo bi osim datuma suđenja odrediti i dokaze koji će se provesti na glavnoj raspravi. Obrana šestero optuženika, među kojima i političke stranke HDZ, ranije je najavila da će zatražiti ispitivanje pedesetak svjedoka, a tužiteljstvo će, kako se neslužbeno doznaje, predložiti još oko 300. No, broj svjedoka na suđenju će vjerojatno biti manji od predloženog.

Dvoje optuženih, Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, preko čijih tvrtki se također izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki u HDZ-ov crni fond, priznali su krivnju. Temeljem nagodbe s USKOK-om osuđeni su Pepeš na 11 i Dimić na 6 mjeseci zatvora i povrat ukupno 3,8 milijuna kuna državi.

Ovo suđenje po mnogo čemu je posebno jer optužnica ima više od 500 stranica i to je jedna od najopsežnijih u povijesti hrvatskog pravosuđa. To je ujedno i treća optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koji je prvi premijer kojem se sudi. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi. To je i optužnica u kojoj je prvi put optužena jedna politička stranka, a riječ je o HDZ-u. (HT)

 

Izvor: www.jutarnji.hr
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox