Počeo štrajk u Croatia airlinesu, otkazano 30 letova

Jutros u šest sati počeo je 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, zbog odbijanja uprave da prihvati zahtjeve sindikata tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Štrajk su organizirala četiri sindikata - Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Novi sindikat. Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu potpisali su sporazum o mirenju kao pretpostavku za nastavak kolektivnih pregovora i oni ne sudjeluju u štrajku.

Kompanija je zbog štrajka otkazala 30 letova predviđenih u razdoblju trajanja štrajka. Dio letova u domaća i međunarodna odredišta obavit će se prema izmijenjenom redu letenja, a sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr. Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 i telefon Kontakt centra (+385 – 1) 6676 555, na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Svi putnici koji su već rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova u vrijeme štrajka (uključujući i karte kupljene danas), moći će je zamijeniti bez nadoplate. Ako u potpunosti odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u cijelosti, kažu u Croatia Airlinesu.

Sindikati: CA zbog štrajka neće trpjeti štetu

Predstavnici četiriju sindikata koji sudjeluju u štrajku tvrde da su upravi iznijeli minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka ove godine. Zatražili su i ukidanje odluka koje po njihovom mišljenju utječu na sigurnost letova i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija. Među zahtjevima sindikata su i sređivanje sustava napredovanja unutar tvrtke. Sindikati tvrde da zbog štrajka tvrtka neće trpjeti komercijalnu štetu nego da su moguće i uštede, jer Croatia Airlines na floti aviona gubi dnevno do 147 tisuća eura ili 1,1 milijun kuna. Za to odgovornom drže upravu na čelu sa Srećkom Šimunovićem. Upozoravaju da je Croatia Airlines u 10 godina proizveo gubitak od 950 milijuna kuna, a da je prošle godine gubitak povećan za još 75 milijuna kuna. Tako su ukupni gubici premašili milijardu kuna i veći su od temeljnog kapitala, kažu sindikalci.

Zahjevi radnika u suprotnosti s planom sanacije

Croatia Airlines tvrdi da je kao poslodavac tijekom kolektivnih pregovora nudio zadržavanje prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora, bez ikakvih smanjivanja prava te uz manje iznimke koje su se odnosile isključivo na poštivanje zakonskih propisa. Unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor, četiri sindikata odbila su bilo kakvo kompromisno rješenje i odlučila pokrenuti industrijsku akciju, tvrde u upravi. Kažu da bi prihvaćanje zahtjeva sindikata kompaniji uzrokovalo dodatni financijski trošak od gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 milijuna kuna.

U kontekstu trenutnog gospodarskog stanja, općenitog stanja u civilnom zrakoplovstvu i važećih prava radnika, zahtjeve sindikata nije moguće ispuniti jer su u suprotnosti s planom sanacije kompanije, a sedam od 11 postavljenih zahtjeva sindikata nisu u skladu s pozitivnim zakonima Hrvatske, kažu u upravi te zbog toga smatraju da je štrajk neopravdan. Prema računici Uprave Croatia Airlinesa, jednodnevni štrajk uzrokovat će kompaniji štetu veću od 200.000 eura i zaustaviti pozitivan trend u poslovanju kompanije. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox