Poduzeća u vlasništvu gradova i županija moraju implementirati novi Vladin Antikorupcijski program

Potkraj prošle godine Vlada je prihvatila Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za razdoblje od 2021. do 2022. godine.

Stručnjakinja za poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig smatra kako je krajnji trenutak da se lokalne i regionalne vlasti uhvate u koštac s korupcijom u svojim poduzećima.

Antikorupcijski program ta poduzeća obvezuje na izradu internih akcijskih planova čiji je cilj suzbijanje korupcije.

Koruptivni su rizici vezani uz zapošljavanja te financijska sredstva kojima poduzeća raspolažu, a korupciji mogu pogodovati ekonomska kriza prouzročena globalnom pandemijom novog koronavirusa, te obnova građevina i infrastrukture u područjima pogođenima potresima.

Poduzeća u većinskom vlasništvu gradova i županija raspolažu velikim novcem i imaju velik broj zaposlenih, pa je kod njih i koruptivni rizik velik. Razna su poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave – od onih koja se bave komunalnim uslugama, do onih vezanih uz promet. Akcijski planovi za suzbijanje korupcije trebali bi omogućiti da se novac troši i ljudi zapošljavaju po antikorupcijskim standardima. Budući da gradska poduzeća diljem zemlje potresaju afere, njihovi će vlasnici sada morati zasukati rukave, pogotovo jer nam na vrata kucaju lokalni izbori na kojima će građani glasom iskazati i svoje mišljenje o korumpiranosti lokalnih vlasti“, kazala je dr. sc. Silvija Vig.

Jedinicama lokalne i područne samouprave u implementaciji ciljeva i mjera Antikorupcijskog programa treba pomoći Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Antikorupcijski planovi koje će svako poduzeće u vlasništvu lokalne ili područne samouprave do kraja iduće godine morati imati, sadržavat će niz mjera za borbu protiv korupcije. Planovi će morati biti javno objavljeni na mrežnim stranicama poduzeća, te predstavljeni zaposlenicima.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox