Pogledajte koliko su telekom operateri zaradili poslujući s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na godinu prije, pokazala je nova, danas objavljena, analiza Briefing e-servisa, tvrtke specijalizirane za praćenje, analizu i savjetovanje u području javne nabave.

Prema rezultatima te analize HT je zadržao prvo mjesto po broju i ukupnom iznosu sklopljenih ugovora, no njihova je vrijednost u odnosu na godinu ranije pala za 51 posto. I ostali telekomi zabilježili su pad vrijednosti sklopljenih ugovora s državom, osim VIPneta koji je jedini ostvario rast od 33 posto u odnosu na 2010.

Iz Briefinga navode da je analiza provedena na osnovu dokumenata objavljenih u Elektroničkom oglasniku javne nabave za 2011. godinu. Pritom napominju kako je od ukupno 144 provedena poziva na nadmetanje i obavijesti o početku postupka javne nabave, objavljeno 87 obavijesti o sklopljenim ugovorima pa je tako čak 40 posto rezultata natječaja ostalo nepoznato javnosti.

Dodaju i kako su podaci pokazali kako nema značajnijeg povećanja transparentnosti unazad dvije godine, budući da se postotak objavljenih rezultata javne nabave s 58 posto u 2010. lani neznatno povećao, na 60 posto. Broj naručitelja u 2011. manji je za 8 posto u odnosu na godinu prije, dok je broj ponuditelja ostao isti.

HEP najveći naručitelj

Najveći naručitelj prema visini utrošenih sredstava je HEP s 18,4 milijuna kuna, slijede Hrvatske autoceste s 16,7 milijuna kuna i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet s utrošenih 15,5 milijuna kuna. S ukupno 11 sklopljenih ugovora CARNet je ujedno i najveći naručitelj prema broju ugovora, kao i u 2010.

HT - Hrvatske telekomunikacije su ponuditelj s najvećim ukupnim iznosom sklopljenih ugovora u visini 55,6 milijuna kuna ili 43 posto od ukupno utrošenih sredstava u javnoj nabavi za telekomunikacijske usluge u 2011. te najvećim brojem sklopljenih ugovora (28 samostalno sklopljenih ugovora i dva u zajednici ponuditelja). Za usporedbu, u 2010. udio HT-a iznosio je 61 posto od ukupne vrijednosti nabave.

Na drugom mjestu po iznosu sklopljenih ugovora su Metronet telekomunikacije sa 18 ugovora ukupne vrijednosti 25,6 milijuna, što je pad od 24 posto u odnosu na godinu ranije. Jedini telekom koji je je u 2011. ostvario rast vrijednosti sklopljenih ugovora je VIPnet s 20 sklopljenih ugovora u vrijednosti 20 milijuna kuna, što je rast od 33 posto u odnosu na 2010.

Analiza je pokazala kako su naručitelji u 2011. sklopili najviše ugovora za govorne usluge u pokretnoj telekomunikacijskoj mreži 32 posto, slijede govorne usluge u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži 26 posto te usluge pristupa internetu 16 posto. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox